Турската полиция е арестувала 47 души в операция, насочена към предполагаеми поддръжници в редиците на армията на мрежа, обвинена от Анкара за организирането на неуспешния военен преврат преди две години, съобщи телевизия CNN Turk.

Операцията, която започна във вторник, е била насочена срещу 124 души, обвинени, че са последователи на живеещия в изгнание в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Турция закопча 14 терористи от "Ислямска държава"

Турция закопча 14 терористи от "Ислямска държава"

Никой от арестуваните не е турски гражданин

Анкара обвинява Гюлен, че е "мозък" на неуспешния пуч на 15 юли 2016 г., обвинение, което той отрича.

Заподозрените са действали като религиозни съветници на висши военни. Операцията, която е била съсредоточена в района на централния турски град Коня и се е разпростря в 31 вилаета, се реализира преди утрешните президентски и парламентарни избори в Турция.

Турските власти арестуваха 160 хил. души и отстраниха от длъжност почти същия брой държавни служители след опита за преврат. От този брой повече от 50 хил. души са официално обвинени и държавни в затвора по време на съдебния процес.

Ердоган и съперникът му се заричат да натирват сирийците от Турция

Ердоган и съперникът му се заричат да натирват сирийците от Турция

След като недоволството на избирателите от бежанците нараства

Критиците на президента Реджеп Тайип Ердоган посочват, че е използвал неуспешния преврат като предлог да потиска инакомислието в страната. Турските власти твърдят, че мерките са необходими за борба със заплахите за националната сигурност.

Ердоган, който доминира турската политика в продължение на 15 години, вероятно ще спечели президентските избори, но чак след балотаж в началото на юли, показват социологическите проучвания.