Турски прокурор е наредил задържането на 11 високопоставени членове на турската медицинска асоциация (TTB), включително и на председателя, след критики към военната операция на Турция в Северна Сирия, съобщава "Ройтерс".

Прокурорът коментира, че полицията в Анкара е започнала съдебни дела във вторник сутринта и операциите по издирване и задържане са извършени в няколко провинции. Медиите съобщават, че девет от медиците са задържани.

Към момента повече от 300 души са задържани за постове в социални мрежи, критикуващи кампанията, започнала преди 10 дни.

Турция закопча над 300 души за "терористична пропаганда" срещу офанзивата в Сирия

Турция закопча над 300 души за "терористична пропаганда" срещу офанзивата в Сирия

При полицейски спецакции в цялата страна

Адвокатът на медицинската асоциацията Зийнет Оселик коментира, че лекарите са изправени пред обвинения за "пропаганда в подкрепа на терористична организация и провокация на обществеността". Оселик допълва, че за пръв път в историята на асоциацията са задържани всички членове на управителния съвет.

Асоциацията критикува миналата седмица операция в Африн с изявление: "Не на войната и незабавен мир". Във връзка с това турският президент Ердоган обвини медицинската асоциацията в предателство.

"Повярвайте ми, те изобщо не са интелектуалци, те са банда роби. Те са служители на империализма", коментира Ердоган пред партийни членове в северната провинция Амасия в неделя.

"Тези викове "не на войната" от тази тълпа ... не са нищо друго освен предателство в душите им", допълва той.

Турция арестува 150 души за постове в социални мрежи и операцията в Сирия

Турция арестува 150 души за постове в социални мрежи и операцията в Сирия

Политиците, журналистите и активистите са сред арестуваните

Турският министър на здравеопазването Ахмет Демиркан е цитиран от вестник "Хюриет" като заявява, че асоциацията няма право да прави такива изявления и министерството на здравеопазването е подало съдебен иск за отстраняване на администрацията на организацията.

"Тя (медицинската асоциация) направи голяма грешка. Ще бъдат предприети необходимите действия в съответствие със закона", допълва Демиркан.