Китай тества почти 10 милиона души за коронавирус само за две седмици в Ухан, градът, в който започна пандемията, като са открити само за няколкостотин положителни случая, съобщава АФП.

Китайските власти твърдят, че до голяма степен вирусът е под контрол, но служителите в Ухан - предпазливи заради втора вълна - стартираха програмата след появата на нови заразени за първи път след отблокирането на града, който бе два месеца под пълна карантина.

Повече от 9,8 милиона души са тествани в града с 11 милиона души между 14 май и 1 юни, заявиха служители на пресконференция. Длъжностните лица добавиха, че 300-те положителни резултата са сред асимптоматични пациенти.

"Тези цифри показват, че Ухан сега е най-сигурният град", коментира Фън Зиджиян, заместник-директор на Китайския национален център за контрол и превенция на заболяванията.

Жителите се редиха на опашки в целия град под палатки на паркинги, паркове и жилищни общности, за да дадат проби за нуклеинова киселина. Китай не включва безсимптомни случаи в своите данни за потвърдени инфекции.

Не е установено безсимптомните да са заразили други, заяви Лу Цукун, експерт по обществено здраве от Университета за наука и технологии Хуажон в Ухан. Градът открива малко асимптоматични случаи през повечето дни от тестовата кампания, която първоначално бе описана като 10-дневна "решителна битка", но за първи път отчете нулеви асимптоматични случаи в понеделник.

Вирусът за пръв път се появи в Ухан в края на миналата година, но случаите драстично намаляха от пика в средата на февруари, тъй като изглежда, че Китай контролира огнището. Блицтестването в Ухан струва на градската управа около 127 милиона долара, заяви във вторник заместник-кметът Ху Ябо.

Започна масовото тестване на 11 млн. жители в Ухан

Започна масовото тестване на 11 млн. жители в Ухан

В целия град има опашки със социално дистанцирани хора

Междувременно, след около четири месеца лечение загина Ху Вайфен, лекар в Централна болница Ухан, чиято кожа потъмня поради увреждане на черния дроб от коронавирус по време на лечението му през април, съобщават медии.

Съобщава се, че Ху е шестият служител в Централната болница Ухан, който е починал от COVID-19. Ли Венлианг същи бе един от лекарите в болницата, който почина.

Китайците в социалните медии скърбят за смъртта на Ху, който беше обект на обществено безпокойство и внимание, след като бе съобщено, че кожата му е потъмняла поради дисфункция на черния дроб.

Ху е на лечение от януари, след като е потвърдено, че има COVID-19. На 7 февруари той е преведен в отделение на белодробната болница в Ухан за лечение с респиратор, а след това е преместен в болница Тонжи на 3 март.

Състоянието на Ху се подобрява на 14 март и по-късно на 22 март той вече не е на респиратор. На 11 април Ху отстрани тръбата си за трахеотомия и можеше да говори нормално. След това е преместен в общото отделение на 14 април. Тогава обаче Ху претърпява мозъчни кръвоизливи на 22 април и 21 май.

Друг лекар, Йи Фан, който също е с потъмняла пигментация по време на лечението с COVID-19, е изписан от болницата на 6 май.

Видеоклип с участието на Йи и Ху, двамата лекари от Централна болница Ухан, които се възстановяват след два месеца лечение на COVID-19, превзе китайските социални медии.

От 9 февруари отделението по обществено здраве на Централна болница Ухан отчита общо 68 служители, за които е потвърдено, че са заразени с COVID-19, 147 амбулаторни и 142 хоспитализирани и общо 266 души медицински персонал са поставени под медицинско наблюдение.

Китай се извини на семейството на починалия лекар, предупредил за коронавируса

Китай се извини на семейството на починалия лекар, предупредил за коронавируса

Комунистическата партия изпрати "тържествено извинение" и наказа полицаи