В пристанището Николаев е потопен флагманът на ВМС на Украйна фрегата "Хетман Сагайдачни". Това съобщава РИА "Новости", позовавайки се на Украинския център за стратегически комуникации и информационна сигурност.

"Флагманът на ВМС на Украйна "Хетман Сагайдачни" беше потопен в пристанището Николаев. Това беше необходимо ", казаха от центъра.

Отбелязва се, че украинските власти очакват да го възстановят в бъдеще. Според украинските медии корабът е потопен в първия ден от руската операция в Украйна. Преди това всички оръжия бяха извадени от него, тъй като е бил в ремонт.

По-рано въоръжените сили на Украйна обявиха, че за безопасността на гражданското корабоплаване ВМС на страната са затворили корабоплаването в северозападната част на Черно море.

Преди това един човек беше ранен в резултат на попадане на снаряд в товарен кораб Namura Queen, собственост на японска компания в Черно море.

На 25 февруари танкерът-химик Millenial Spirit, плаващ под молдовския флаг, беше обстрелян в Черно море. Вследствие на попадане на снаряд на борда е избухнал пожар, от пожар са унищожени оборудване и спасителни лодки. Екипажът, състоящ се от руски граждани, напусна танкера в спасителни жилетки.