В Луганска област руснаците продължават да атакуват, опитвайки се да установят пълен контрол над град Рубижне и да продължат да напредват към Северодонецк и Лиман. Това е първата точна в сутрешната сводка на украинския генерален щаб.

Нападенията продължават и на юг, в посока Бахмут, Авдеевка и Курахово.

В района на Изюм руските войски не атакуват, но обстрелват украинските позиции.

Близо до Харков руснаците продължават да се отбраняват, като възпират настъплението на украинците към границата, доколкото могат.

Институтът за изследване на войната съобщава, че руските сили от района на Изюм се пренасочват на север, за да се опитат да намалят натиска на тази контраофанзива и да възпрепятстват по-нататъшното напредване на север към руската граница. Украинската контраофанзива вероятно ще продължи да отклонява руски войски и ресурси от разгръщане в други направления на настъпление, където боевете са били спрени по подобен начин от успешната украинска отбрана.

Контраофанзивата ще възпрепятства способността на руската артилерия да насочва ударите си към североизточните предградия на град Харков, потенциално ще даде възможност на украинците да застрашат руските тилови. Ако украинските сили успеят да продължат контраофанзивата ще разстрои руските настъпателни операции около Изюм.

Украйна в контранастъпление северно от Харков

Украйна в контранастъпление северно от Харков

Киев се цели в тиловите линии за доставки на Русия

Продължават бомбардировките на обсадения "Азовстал" в Мариупол, а някои източници съобщават, че и самите боеве на територията на завода са възобновени.

Има ли цивилни там, задава въпрос руската редакция на BBC след противоречиви съобщения от вчера.

Пред Sky News Иля Самойленко, боец от полка "Азов" заяви, че в "Азовстал" цивилни няма. Според него украинските сили търпят тежки загуби и разполагат с ограничени ресурси.

Вчера съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко обяви, че на територията на "Азовстал" са останали около 100 цивилни. Това спомена и ръководителят на администрацията на Донецк Петро Кириленко.

Заместник-говорителят на ООН Фархан Хак съобщи на брифинг във вторник, че боевете са се възобновили близо до фабриката. Той също не изключва на територията все още може да има цивилни.

Според кмета на Мариупол Вадим Бойченко цивилни граждани все още чакат да бъдат евакуирани от обсадения завод. "Само при стабилно прилагане на прекратяването на огъня ние и нашите смели бойци можем да намерим отговори на тези въпроси, независимо дали има цивилни или не", казва обаче той.

Има основания да се смята, че цивилните все още чакат да бъдат евакуирани.