Украйна заяви във вторник, че нейните сили са завзели няколко села от руските войски на север и североизток от Харков, напредвайки в контранастъпление, което може да покаже за промяна в инерцията на войната и да застраши основното настъпление на Русия, обобщава Ройтерс обстановката в Украйна.

Тетяна Апатченко, говорител на 92-ра отделна механизирана бригада, основната украинска сила в района, потвърди, че през последните дни украинските войски са превзели селищата Черкаски Тишки, Руски Тишки, Боршчова и Слобожанске в джоб северно от Харков.

Юрий Сакс, съветник на министъра на отбраната Олексий Резников, каза, че успехите поставят Харков, вторият по големина град в Украйна, който е подложен на постоянен обстрел от началото на войната,  извън артилерийския обсег на руските сили.

Контраатаката може да сигнализира за нова фаза във войната, след като Украйна започна контранстъпление след седмици, в които Русия предприе масивни атаки, но не успя да постигне пробив.

Чрез отблъскване на руските сили, които бяха окупирали покрайнините на Харков от началото на инвазията, украинците се придвижват така, че в обхвата на артилерията им попадат руските тилови линии на снабдяване, поддържащи основните атакуващи сили.

"Те се опитват да прекъснат и тила на руснаците, за да прекъснат линиите за доставка, защото това наистина е една от основните им (на руснаците) слабости", каза Нийл Мелвин от мозъчния тръст RUSI в Лондон.

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс каза във вторник, че Вашингтон смята, че Русия все още планира дълга война, като цели да завземе повече територии от Украйна, а не само източния регион Донбас, който беше основният фокус на нападението й този месец.

"Путин е разчитал решимостта на Запада да отслабне с течение на времето", каза Хейнс пред депутатите.

Откакто Русия беше принудена да се откаже от нападението срещу столицата Киев в края на март, основните й сили се опитват да обградят украинските войски в Донбас, използвайки град Изюм южно от Харков като база. Украинските войски досега са се противопоставяли предимно на нападения от три посоки.

Но напредвайки близо до Харков, Украйна може да принуди Москва да премине към опити да защити собствените си дълги тилови линии за доставка до Изюм. Западни военни анализатори казаха, че има признаци, че контраатаката вече е попречила на напредването на Русия.

"Нашата оценка е, че те (руснаците) трябва да изтеглят някои сили от осите, водещи към контрола на региона на Донбас заради случилото се в Харков, и това просто подчертава предизвикателствата, пред които се изправят", каза пенсионираният американски генерал Джак Кийн, сега председател на мозъчния тръст на Института за изследване на войната.

На юг руските сили отново бомбардираха стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол във вторник, опитвайки се да превземат последния бастион на украинската съпротива в разрушения град, където Украйна твърди, че десетки хиляди хора са загинали по време на двумесечна руска обсада и бомбардировки.

Десетки цивилни бяха евакуирани от стоманодобивния завод през последните дни, но помощник на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко каза, че най-малко 100 от тях все още остават вътре, макар че преди това имаше информации, че всички цивилни оттам са евакуирани.

Украинският батальон "Азов", окопал се в "Азовстал", заяви в публикация в социалните мрежи, че през последните 24 часа 34 руски самолета са прелетели над завода, включително 8 полета на стратегически бомбардировачи. В него се казва, че заводът е бил обстрелван от руския флот и от танкове, артилерия и ракети. Ройтерс не успя да провери ситуацията.

Външният министър на Германия Министър Аналена Бербок посети Украйна във вторник и обиколи Буча, предградие на север от Киев, където руските сили оставиха след себе си стотици трупове на цивилни, когато се оттеглиха в началото на април. Тя каза, че убийците трябва да бъдат наказани.

"Това е, което дължим на жертвите", каза тя. "И тези жертви, можете да почувствате много силно, че тези жертви можеше да сме ние."

Бербок е първият германски министър, посетил Украйна от началото на войната. Киев упрекна правителството в Берлин, че бавно се отрече от годините на икономически връзки с Русия.

Украинският посланик в Берлин оприличи Шолц на "нацупен лебервурст"

Украинският посланик в Берлин оприличи Шолц на "нацупен лебервурст"

Той направи препратки и към нацистката окупация на Украйна през ВСВ

Броят на украинците, които са напуснали страната си след началото на руската инвазия на 24 февруари, се приближава до 6 милиона според ООН, според която това се превръща в най-бързо нарастващата бежанска криза след Втората световна война.

В Одеса пожарникари се бореха с пламъците до ранните часове на вторник, след като седем руски ракети удариха търговски център и депо в понеделник. Един човек е загинал, а петима са ранени, съобщиха от украинските въоръжени сили. Ракетните удари прекъснаха преговорите между председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и украинския премиер Денис Шмихал.

Бивш наемник от "Вагнер" обясни провала на руската армия в Украйна

Бивш наемник от "Вагнер" обясни провала на руската армия в Украйна

Руските военни не очаквали да се сблъскат с добре обучени редовни войски