Неуспехът на руските военни да превземат украинската столица беше неизбежен, тъй като през предходните години те никога не са се изправяли пряко срещу силен враг. Това твърди бивш наемник от свързаната с Кремъл групировка "Вагнер", който се е сражавал заедно с руската армия, съобщава "Ройтерс".

55-годишният Марат Габидулин е участвал в мисии на "Вагнер" от името на Кремъл в Сирия и в предишен конфликт в Украйна, преди да реши да разкаже пред обществеността за опита си в тайната частна армия на Путин.

Той е напуснал групировката "Вагнер" през 2019 г., но посочва, че няколко месеца преди Русия да започне инвазията на 24 февруари, е получил обаждане от вербовчик, който го е поканил да се сражава като наемник в Украйна.

Габидулин обаче е отказал, отчасти защото, по думите му, знае, че руските сили не се справят, въпреки че тръбят за своя арсенал от нови оръжия и за успехите си в Сирия, където помогнаха на президента Башар ал Асад да потуши въоръжен бунт.

Русия е прехвърлила в Украйна над 1000 наемници от частната армия "Вагнер"

Русия е прехвърлила в Украйна над 1000 наемници от частната армия "Вагнер"

Заради тежките загуби

Те бяха напълно изненадани, че украинската армия се съпротивлява толкова яростно и че са се изправили срещу действителната армия, отбеляза той относно неуспехите на Русия в Украйна.

Габидулин разказа, че хората, с които е разговарял от руска страна, са му обяснили, че очакват да се сблъскат с "дрипава милиция", когато нахлуят в Украйна, а не с добре обучени редовни войски.

"Казах им: "Момчета, това е грешка", посочи Габидулин, който в момента е във Франция, за да публикува книга за опита си с групировката "Вагнер".

От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не знае кой е Габидулин и дали някога е бил член на частна армия.

Ние - държавата, правителството, Кремъл, не можем да имаме нищо общо с това, категоричен бе той.

Габидулин е част от нарастваща група хора в Русия с опит в областта на сигурността, които са подкрепяли чуждестранните набези на президента Владимир Путин, но вече твърдят, че начинът, по който се води войната, е некомпетентен.

Руската групировка „Вагнер“ набира хора от „Хизбула“ да воюват в Украйна

Руската групировка „Вагнер“ набира хора от „Хизбула“ да воюват в Украйна

Открито е мобилизационно бюро в Хомс, Сирия

Игор Гиркин - един от водачите на прокремълския въоръжен бунт в Източна Украйна през 2014 г., разкритикува начина, по който се провежда военната кампания. Алексей Александров - организатор на бунта от 2014 г., също заяви още през март, че инвазията е била грешка.

Бойците от "Вагнер" бяха обвинени от правозащитни групи и от украинското правителство в извършване на военни престъпления в Сирия и в Източна Украйна от 2014 г. насам.

Участието на Москва помогна да се обърне ходът на войната в Сирия в полза на Асад. Габидулин обаче поясни, че руските военни се ограничават главно до извършването на въздушни атаки и разчитат на наемници от "Вагнер" и други подставени лица за изпълнението на същинските сражения на земята.

Задачата на руските военни в Сирия е била по-лесна, тъй като противниците им - "Ислямска държава" и други групировки - не са разполагали със системи за противовъздушна отбрана или артилерия.

Британското МО отчита провал на Русия в Украйна

Британското МО отчита провал на Русия в Украйна

"много малко вероятно" било Москва да е постигнала набелязаните цели до момента

Габидулин подчерта, че не така стои въпросът с войната в Украйна.

"Виждал съм достатъчно от тях в Сирия... (Руските военни) не са участвали пряко в битки", посочи той.

Военните сили, когато беше необходимо да се научат как да се бият, не се научиха как да се се сражават истински, категоричен бе бившият наемник.

Габидулин заяви, че въпреки че е знаел, че предстои руската инвазия в Украйна, не е очаквал тя да бъде в такъв мащаб.

"Дори не можех да си помисля, че Русия ще води война срещу Украйна. Как би могло? Невъзможно е", заключи той.