Главната агенция за вътрешна сигурност на Украйна заяви в петък, че е разкрила руска шпионска мрежа, в която е замесен украинският депутат Андрий Деркач, който преди това беше обвинен от САЩ, че е руски агент.

Държавната служба за сигурност (SBU) заяви, че Деркач, чието местонахождение не беше изяснено, е създал мрежа от частни охранителни фирми, за да ги използва за улесняване и подпомагане на влизането на руски части в градовете по време на инвазията на Москва на 24 февруари.

Деркач не беше намерен веднага за коментар. Преди това той е отричал да е извършил престъпление и е казвал, че е станал мишена за разкриване на корупция.

В изявлението си СБУ се позовава на показанията на парламентарния сътрудник на Деркач Игор Колихаев. В него се казва, че той е бил арестуван в началото на войната, и го обвиняват, че е бил посредник между Деркач и руското военно разузнаване.

Колихаев заяви, че охранителните фирми на Деркач "е трябвало да осигурят преминаването на (руски) превозни средства, да влязат в бронирани автомобили с руски знамена и по този начин да осигурят мирното влизане на (руската армия) в града".

СБУ заяви, че Деркач е получавал суми в размер на 3-4 млн. долара на всеки няколко месеца, за да изпълни плана.

През септември 2020 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Деркач за това, което според него са били опити за влияние върху президентските избори в САЩ през 2020 г.

В тогавашното съобщение на Министерството на финансите за налагане на санкции се казва, че Деркач е бил "активен руски агент в продължение на повече от десетилетие".