Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е поела курс към нормализиране на отношенията с Русия, което може да бъде възприето в Украйна като предателство, пише украинският информационен портал "Страна.ua".

Порталът посочва статия на авторитетното американско издание "Ню Йорк таймс" за преговорите между Вашингтон и Москва относно киберсигурността, насочени, според американския вестник, към намаляване на напрежението между Москва и Вашингтон. "Страна.ua" отбелязва, че тези промени в политиката са настъпили след срещата на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън през юни в Женева.

Пентагонът зове съюзниците на САЩ да разрешат доставката на оръжия с поразяващо действие за Украйна

Пентагонът зове съюзниците на САЩ да разрешат доставката на оръжия с поразяващо действие за Украйна

Всички съюзници да премахнат ограниченията за доставка

"Скоро след това се състоя първата голяма "зрада" (предателство, б. р.). ...Байдън се отказа от санкциите срещу "Северен поток 2", а месец по-късно в Женева се проведоха преговори за контрол на въоръженията. ...САЩ, изглежда, решиха да се договарят с Русия по приятелски начин, а не със санкции и ултиматуми. Това в Украйна, както показа договорката между САЩ и Германия за "Северен поток 2", може да се разглежда като ново предателство", пише порталът.

Както е отбелязал в разговор с изданието политологът Руслан Бортник, непубличните консултации между Москва и Вашингтон могат да се окажат опасни за Украйна.

Захарова зове Германия и Франция да оценят заплахите на Украйна по адрес на Русия

Захарова зове Германия и Франция да оценят заплахите на Украйна по адрес на Русия

Поведението на Берлин и Париж предизвиквало въпроси

"Фактът на тайните преговори носи в себе си определени предизвикателства и заплахи за украинските власти. И именно, че те могат да се договорят за нещо и по отношение на Украйна... Самият факт на тези преговори предполага, че украинският проблем се оставя настрана - заради интереси, засягащи конкуренцията с Китай, световната търговия, противодействието на COVID-19 и националните интереси за укрепване на САЩ и Русия", коментира той.

Според Бортник подобно развитие на събитията показва категорична промяна в политическата реалност, включително и за Украйна.