Вицепремиерът на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Дмитро Кулеба заяви в интервю за "РБК Украйна", че Киев бил готов "вече пет години" да не се удължават санкциите срещу Русия.

Отговаряйки на въпрос на журналиста за действията в случай на отмяна на секторните санкции, той казал, че страната била готова за всякакъв сценарий.

В същото време Кулеба отбелязал, че задачата на украинската дипломация е да не допуска това без постигането на резултати по прилагането на Минските споразумения.

"И второ, ако това се случи, да се получи максималното ниво на обезщетение за такова решение във всяка форма, която подлежи на преговори", подчерта той.

Преди пет години отношенията между Русия и Запада се усложниха заради действията на Кремъл в Украйна. В края на юли 2014 г. САЩ и Европейският съюз преминаха от насочени санкции срещу руски физически лица и компании към мерки срещу цели сектори на руската икономика. В отговор Москва ограничи вноса на стоки.

През юни 2019 г. руският президент Владимир Путин обяви, че по експертни данни от 2014 г. Русия била засегната със сума на стойност 50 млрд. долара, Европейският съюз - с 240 млрд. долара, САЩ - със 17 млрд., Япония - с 27 млрд. долара.