Компанията "Укренерго" предупреди потребителите за нови аварийни прекъсвания на електрозахранването в много региони на страната поради временно намаляване на производствения капацитет на електоенергийната система на Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си .

"Някои от електроцентралите няма да могат да работят с пълен капацитет за определено време. В комбинация със по-студеното време през следващите дни това ще доведе до увеличаване на дефицита (на електроенергия) в системата. За да поддържа баланс между производството и потреблението на ресурса, авариен режим ще бъде въведен във всички региони на Украйна", цитира "Интерфакс-Украйна" думите на компанията.

На първо място, електричеството ще бъде осигурявано на критични инфраструктурни обекти: болници, ВиК, котелни станции.

В понеделник, след поредния руски обстрел, в Киев и десет други региона на Украйна вече имаше аварийни спирания.

Три енергийни съоръжения са били поразени при днешната поредица от руски въздушни удари. Това съобщи украинският премиер Денис Шмигал. По негови думи въпросните съоръжения се намират в Киевска, Виницка и Одеска област. Той обаче посочи, че енергийната система на страната продължава да функционира.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 60 от над 70 изстреляни ракети. Заместник-ръководителят на президентската канцелария на Украйна Кирил Тимошенко заяви, че руските удари са повредили електропровод в Сумска област. По-рано, на 2 декември, ISW оцени, че макар украинската и осигурената от Запада противовъздушна отбрана да намалява още повече намаляващия запас от прецизни боеприпаси на Русия, малкият процент руски удари, които преминават през украинската противовъздушна отбрана, все пак оказват значително въздействие върху украинската критична инфраструктура.

NYT: И при санкциите Русия произвежда ракети

NYT: И при санкциите Русия произвежда ракети

Заключението е на експерти