Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов обяви, че намаляването на населението на страната застрашава съществуването на страната.

Той отбеляза, че през 2018 г. в Украйна са се родили 335 хил. души, а 587 хил. са починали. Раждаемостта е намаляла със 7%, а броят на абортите, според официалните данни, е 100 хил. годишно.

тази черна тенденция се влошава всяка година. До 9 млн. украинци ежегодно ходят да работят в чужбина; 3,2 млн. вече постоянно работят зад граница и повечето от тях не планират да се завърнат у нас", добавил политикът, говорейки на форум в Киев.

По думите на Турчинов, Украйна се нарежда на 29 място в света по отношение на застаряването на населението и на едно от първите по намаление на населението в трудоспособна възраст.

По данни на украинската статистическа служба, през 2018 г. украинците, работещи в чужбина, са внесли в страната повече от 9 млрд. долара. Украинският депутат Сергей Шахов настоя, че бездействието на правителството е довело до превръщането на жителите на страната в нация от гастарбайтери.

От 1 януари минималната заплата в Украйна е 114 долара. Въпреки това, както отбеляза депутатът от Радата от партия "Отечество" Юрий Одарченко, украинците няма да почувстват увеличение на фона на повишаването на данъците и цените на стоките.