Завръщането в Украйна на бившия президент Петро Порошенко ще се превърне в "спецоперация" срещу настоящия държавен глава Володимир Зеленски. Това написа в приложението за съобщения "Телеграм" депутатът от Върховната рада (украинския парламент) Алексей Гончаренко.

Според него това щяло да бъде "ритник за мързеливия актьор" - Зеленски, който сега си почивал, не се занимавал с политика и не реагирал на събитията в света. Но това щяло да се промени след завръщането на Порошенко, сигурен е Гончаренко.

Съдът в Украйна запорира цялото имущество на бившия президент Порошенко

Съдът в Украйна запорира цялото имущество на бившия президент Порошенко

Като част от разследването за държавна измяна срещу Порошенко

"Веднага щом Порошенко се завърне, Зеленски най-накрая ще се събуди. Това не е просто завръщане, това е специална операция "Събуди президента". Вече е време, страната излезе от празниците и само един човек се поколеба, е добре, ние ще му помогнем малко", написа депутатът.

Той добави, че Зеленски дълго се е подготвял за този момент и дори си е взел две отпуски. Според Гончаренко след завръщането на бившия президент настоящият държавен глава ще трябва да се върне към управлението на страната.

Порошенко не се яви за разпит по обвинението за държавна измяна

Порошенко не се яви за разпит по обвинението за държавна измяна

Не бил длъжен да го направи

Порошенко се отправи на дипломатическа обиколка на 17 декември, а няколко дни след заминаването му беше обвинен в държавна измяна и подпомагане на тероризма. Става дума за доставка на въглища от проруските сепаратистки области в Донбас. Порошенко отхвърли всички обвинения и обеща да се върне в Украйна на 17 януари.

В Украйна бившият президент е заплашен от арест: от канцеларията на главния прокурор заявиха, че ще поискат от съда да го задържи в ареста, но с възможност за внасяне на гаранция от около 37 млн. долара. Партията на Порошенко "Европейска солидарност" смята това за политическа репресия. Печерският съд в Киев разреши бившият президент да бъде задържан, за да бъде изправен пред съда и да се избере мярка за неотклонение.

Заплахата от арест за Порошенко става все по-ясна

Заплахата от арест за Порошенко става все по-ясна

Искането е на украинската прокуратура