Унгарската прокуратура обвини 27-годишен сирийски гражданин в тероризъм и за престъпления срещу човечеството, извършени в качеството му на член на ДАЕШ ("Ислямска държава") през 2015 г., предаде Ройтерс.

Мъжът, за който се твърди, че се казва Ф. Хасан, е обвинен, че е обезглавявал и убивал хора от сирийския град Хомс, които са отказвали да се присъединят към джихадисткото движение през 2015 г., уточняват от прокуратурата.

Ирак: Ислямска държава остава заплаха

Ирак: Ислямска държава остава заплаха

Абу Бакр ал Багдади се криел в отдалечен район

Адвокатът на обвинения все още не е намерен за коментар.

От унгарската прокуратура настояват мъжът да получи доживотна присъда.

Едно от доказателствата е "списък на смъртниците" - списък, който Хасан си бил направил за хората, които не искали да прегърнат мисията и да изпълнят целите на ДАЕШ.

Заедно със свой съмишленик, на когото името не бе посочено, Хасан обезглавил един имам, а след това с още няколко въоръжени души убил най-малко 25 души, включително жени и деца.

Според обвинението Хасан взел участието в екзекуцията на минимум двама души, а лично убил един цивилен.

Хасан е арестуван в края на миналата година на централното летище в Будапеща, където бил заловен без документи за самоличност - обяснението му било, че си ги е забравил.

По случая е водено съвместно разследване между службите на Малта, Белгия и Гърция, с подкрепата на "Евроджъст", специализираната структура на ЕС за съдебно сътрудничество.

Припомняме, че в средата на август ДАЕШ пое отговорност за кървавата баня на сватба в Кабул. Тогава загинаха над 60 души, а повече от 180 бяха ранени. 

Ирак: Ислямска държава остава заплаха

Ирак: Ислямска държава остава заплаха

Абу Бакр ал Багдади се криел в отдалечен район