Премиерът на Япония Шиндзо Абе обяви извънредно положение за борба срещу разпространението на новия коронавирус в големите населени места, съобщават световните осведомителни агенции.

Той също така обяви пакет от икономически стимули, който определи като един от най-големите в света, за смекчаване на икономическия удар.

Япония подготвя стимули за близо 1 трилион долара заради коронавируса

Япония подготвя стимули за близо 1 трилион долара заради коронавируса

Обявяват извънредно положение в Токио и 6 други префектури

Абе обяви извънредното положение, което е в сила за столицата Токио и още шест префектури, където живеят около 44% от населението на Япония, за период от около един месец.

"Решихме да обявим извънредно положение, защото преценихме, че бързото разпространение на коронавируса в цялата страна ще има огромно влияние върху живота и икономиката", каза японският премиер пред парламента.

Шиндзо Абе обаче подчерта, че извънредното положение в Япония няма да е подобно на блокадите, наблюдавани на много места по света, особено в Европа.

Той успокои, че със сигурност няма да се затварят пътища, а основните обществени услуги ще работят както обикновено. Неудобствата основно ще бъдат свързани с това хората да се въздържат да ходят по барове и нощни клубове, а фирмите да намалят работниците и служителите на работните места с 70 процента. 

Заразените с коронавируса в Токио се удвоиха, стигайки до около 1 200 души през последната седмица, като повече от 80 новозаразени са регистрирани само за последните 24 часа, което представлява най-голям брой в страната. В цялата страна заразените са нараснали до повече от 4 000 души, от които 93-ма са починали по последни данни от вчера.

Япония обявява извънредно положение във вторник

Япония обявява извънредно положение във вторник

Токио регистрира най-голямото увеличение на новите случаи на заразени с коронавируса

Извънредното положение дава на губернаторите правомощията да призовават хората да си стоят вкъщи, а предприятията да бъдат затваряни. Без санкции за игнориране на исканията, в повечето случаи принудителното изпълнение ще разчита повече на натиск от страна на съграждани и респект към властта.

Губернаторът на Токио Юрико Койке заяви, че градът е в преговори с централното правителство, за да реши какви видове съоръжения ще поиска да затвори или ограничи работното време, като отново подчерта, че няма да има ограничения за закупуване на хранителни стоки и лекарства.