Японският премиер Шинцо Абе обеща, че неговото правителство ще направи всичко възможно, за да защити живота на хората, тъй като той се подготви да обяви извънредно положение във вторник, за да спре тревожното увеличаване на новите коронавирусни инфекции в големите населени центрове, предаде "Ройтерс". 

Абе ще обяви извънредното положение за столицата Токио и шест други префектури за период от около един месец, след като по-рано във вторник получи зелената светлина от експертна група.

Кабинетът му също ще финализира мащабен стимулиращ пакет на стойност 108 трилиона йени (990 милиарда долара) - равен на 20% от икономическото производство на Япония - за да смекчи силното въздействие на пандемията и спешните ограничения върху третата по големина икономика в света.

Япония обявява извънредно положение във вторник

Япония обявява извънредно положение във вторник

Токио регистрира най-голямото увеличение на новите случаи на заразени с коронавируса

"Решихме да обявим извънредно положение, защото преценихме, че бързото разпространение на коронавирус в цялата страна ще има огромно влияние върху живота и икономиката", каза Абе пред парламента.

"Ще дадем приоритет на защитата на живота и здравето на хората и ще работим в тясно сътрудничество с префектурните правителства.", подчерта той. 

Япония беше пощадена от големите огнища на болестта, причинена от вируса, наблюдавани в други горещи точки в световен мащаб, но неотдавнашният постоянен ръст на инфекциите в Токио, Осака и други райони доведе до нарастващи призиви за Абе да обяви извънредно положение.

Рекордно нарастване на заразените в Токио

Рекордно нарастване на заразените в Токио

Общият брой на регистрираните заразени в Япония вече е над 2 500 души

В Токио са наблюдавани коронавирусни инфекции повече от 1116 през последната седмица, което представлява най-високият брой в страната. В цялата страна случаите са нараснали над 4000 с 93 смъртни случая към понеделник.

Абе заяви в понеделник, че извънредното положение ще спре да налага официално блокиране, както се наблюдава в други страни.

Той каза, че това ще позволи на Япония да засили стъпките си за предотвратяване на нарастването на инфекциите, като същевременно гарантира възможно най-голяма устойчивост на икономическата активност.

Юкио Едано, ръководител на опозиционната Конституционнодемократическа партия на Япония, заяви, че отговорът на правителството на епидемията от коронавирус "трябва да се твърди, че е твърде бавен", позовавайки се на забавяне на забраната за влизане от китайски посетители.

Но той каза, че неговата партия оценява високо решението за обявяване на извънредна ситуация, дори и да е взето твърде късно.