Японският премиер Шиндзо Абе вероятно днес ще обяви извънредно положение заради разпространението на коронавируса от вторник, съобщи "Ройтерс".

Съгласно закон, ревизиран през март, за да обхване и ситуацията с пандемията от коронавирус, премиерът може да обяви извънредно положение, ако болестта представлява сериозна опасност за живота и ако бързото ѝ разпространение може да има огромно въздействие върху икономиката.

Вирусът вече увеличи риска от рецесия на Япония.

Япония на ръба да обяви извънредно положение

Япония на ръба да обяви извънредно положение

В Япония има около 2200 заразени с коронавирус и 57 починали

Токио регистрира вчера най-голямото увеличение на новите случаи на заразени с коронавируса.

Японската телевизия NHK съобщава, позовавайки се на представители на правителството, че повече от 130 души са се заразили. Общо в столицата инфектираните са повече от 1000 души.

Този ход ще даде на управляващите в тежко засегнатите региони допълнителни правомощия, за да наредят на хората да останат вкъщи, да отменят събития с очаквано голямо количество посетители и да затворят училища и други обществени заведения.

Япония остава на ръба на извънредно положение, докато случаите на заразени с коронавирус продължават да се увеличават, обяви в началото на месеца главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга.

Суга подчерта пред журналисти, че основният приоритет е да се контролира разпространението на вируса. Той обеща правителството да направи всичко необходимо за минимизиране на въздействието на здравната криза върху икономиката.

Рекордно нарастване на заразените в Токио

Рекордно нарастване на заразените в Токио

Общият брой на регистрираните заразени в Япония вече е над 2 500 души

Национално проучване показва песимистични настроения сред производителите заради вируса.

Министърът на икономическото съживяване Ясутоши Нишимура, който отговаря за националния отговор на COVID-19, заяви в края на март, че обявяването на извънредно положение на този етап не е необходимо.

Олимпийските игри в Токио ще се проведат от 23 юли до 8 август 2021 година. Те са отложени с почти една година.