В Южна Осетия се провеждат избори за президент, както и референдум за независимост на самопровъзгласилата се република.

Властите обявиха за състояли се днешните президентски избори и референдума за независимост на сепаратисткия грузински регион, предаде ИТАР-ТАСС. Това стана, след като избирателната активност надхвърли 50%.

Западът обаче пердварително обяви, че няма да признае резултатите от днешния вот.

Грузия междувременно прекъсна телефоните връзки днес в района. Стационарните и мобилните телефони не могат да бъдат използвани от репортери и наблюдатели на изборите, предаде ИТАР-ТАСС.

Само един мобилен оператор, който е базиран в Южна Осетия, продължи да функционира.
Този ход обаче не е създал проблеми, тъй като повечето наблюдатели разполагат с номера от въпросния оператор, а селищата в планинските райони разполагат със сателитни комуникации.

САЩ и Европа, които подкрепят прозападната политика на Грузия и се застъпват за териториалната й цялост, избраха да игнорират вота.

Дори Москва, която поддържа стабилни връзки със сепаратистите и е в сериозен конфликт с Грузия, избягва директно да признае референдума. Руските власти обаче подчертават правото за самоопределяне на етнически групи, отбелязва АП.

Грузинското външно министерство пък оспори легитимността на изборите и предупреди, че те само ще задълбочат взаимното недоверие в района.

По непотвърдени данни в Южна Осетия до този момент са гласували 40 на сто от имащите право на глас, като за да се признаят референдумът и изборите за легитимни, са необходими гласовете на повече от половината избиратели.

По думите на Борис Чочиев, вицепремиер на непризната от международната общност република, гласуването ще става само след представяне на южноосетински паспорт.

„Над 50 000 жители на Южна Осетия имат паспорти," категоричен бе Чочиев, цитиран от Новости, като уточни, че тези, които живеят в Южна Осетия, но все още имат само руски или грузински паспорти, няма да могат да участват в избирателния процес.

Чочиев добави и че за населението в грузинските села на територията на Южна Осетия са предвидени бюлетини на грузински език.

„Готови сме със списъците и бюлетините и точно в 08.00 часа ще отворим избирателните участъци и гласуването ще започне," поясни вицепремиерът.

По думите му в референдума и в гласуването за президент могат да участват и бежанци, които към момента се намират на руска територия - Северна Осетия. За тях ще бъдат отворени пет избирателни участъка, поясни Чочиев. Той обаче призна, че тези бежанци, които са от вътрешни райони на Грузия, няма да имат право да гласуват.

Припомняме, че издаването на южноосетинските паспорти започна на 15 август. От Новости уточняват, че сред много от получилите нови паспорти има грузински граждани.

По данни на Централната избирателна комисия на Южна Осетия в списъците са записани имената на не повече от 55 000 души.

Кандидатите за президент пък са четирима: сегашният президент Едуард Кокойти, избран през 2001 г., Олег Габодзе, който е безработен, Инал Пухаев - ръководител на администрацията на Цинхвалския район и Леонид Тибилов - ръководител на южноосетинската част на Смесена контролна комисия, която се състои от представители на Грузия, Русия, Южна Осетия и Северна Осетия и която има за цел да следи за мира в региона.