Русия, Китай и Франция могат да предприемат стъпки за разрешаване на кризата, произтичаща от конфронтацията между Иран и САЩ. Това мнение е изразено на пресконференция в Женева от старши съветник на Женевския център за политика на сигурност Марк Фино, съобщава ТАСС.

"Надяваме се, че ще видим някакво скрито посредничество от ключови играчи, като, разбира се, Русия, Франция, Великобритания и вероятно Китай", обяснява той.

Фино определя Русия за "стратегически съюзник на Иран. Русия може да играе важна роля", подчертава той и допълва, че Москва "ще се опита да изпрати сигнали до Иран и САЩ за необходимостта да бъдат по-сдържани".

"Считам, че трябва да очакваме усилия от Русия за стабилизиране на ситуацията, но повечето от нейните стъпки ще останат дискретни", прогнозира експертът.

Фино е скептично настроен към възможностите на Съвета за сигурност на ООН да разреши настоящата криза. Според него "Съветът за сигурност не е най-доброто място за преговори". Той обръща внимание и на факта, че ЕС "изрази повече солидарност със САЩ, отколкото с Иран".

НАТО очаква реакцията на САЩ, а ЕС иска деескалация и диалог
Обновена

НАТО очаква реакцията на САЩ, а ЕС иска деескалация и диалог

Съюзниците очакват ответните действия и после ще реагират