Япония започна да предлага трета доза ваксина на здравните работници на фона на нарастващи тревоги около новия вариант на коронавируса, който вече е засечен в страната. Това предаде Асошиейтед Прес.

Ваксинационната кампания в Япония започна в средата на февруари и някои медицински работници, които са получили инжекции преди повече от девет месеца, сега искат допълнителна защита - особено след като във вторник в Япония беше открит случай на варианта Омикрон, за който бе съобщено за първи път миналата седмица в Южна Африка.

Много неща остават неизвестни за новия щам, включително дали е по-заразен, дали причинява по-тежко протичане на болестта и дали е устойчив на ваксините.

Япония увеличава COVID леглата преди зимата

Япония увеличава COVID леглата преди зимата

След като смъртоносна пета вълна почти постави под натиск медицинската система през лятото

Имунизацията в Япония започна бавно, но от края на май тръгна нагоре и вече около 77% от населението е напълно ваксинирано. Очаква се трета доза да започне да се предлага на възрастните хора от януари.

От вторник Япония забрани на чуждестранни посетители да влизат в страната като спешна предпазна мярка срещу Омикрон. Забраната е предвидена до края на годината. Правителството също така изисква от японските граждани, прибиращи се у дома, да бъдат поставени под карантина за 14 дни.