Японският премиер Фумио Кишида представи в петък спешен план за увеличаване на болничните легла и медицинските ресурси в подготовка за евентуално покачване на заразените с COVID-19 тази зима, предаде "Ройтерс".

След като смъртоносна пета вълна почти постави под натиск медицинската система през лятото, броят на заразените и смъртните случаи намаляха драстично, тъй като ваксинациите се увеличиха, за да покрият повече от 70% от населението.

Япония отменя извънредното положение

Япония отменя извънредното положение

Броят на новозаразените с коронавирус, както и натискът върху здравната система намаляват

Спешните мерки, обхващащи по-голямата част от страната, бяха отменени миналия месец, но здравните експерти предупреждават, че случаите вероятно ще се увеличат, както стана в Япония миналата зима. Преди това правителството планира да увеличи капацитета на болничните легла с около 30%, да засили грижите в домашни условия и да събира данни, за да прогнозира кои болници ще бъдат подложени на натиск.

"Успоредно с укрепването на медицинската система, от декември ще използва ИТ системите, за да оповести публично броя на болничните легла и условията във всяка болница", каза Кишида пред репортери.

Кишида каза по-рано тази седмица, че "козът" в борбата с пандемията на правителството е осигуряването на лечения, които биха могли да предотвратят необходимостта от хоспитализация.

Япония ще плати около 1,2 милиарда долара на Merck & Co Inc за 1,6 милиона курса на антивирусното хапче за COVID-19 молнупиравир, според условията, обявени в сряда. Това е около половината от доставките, осигурени от Съединените щати и се сравнява с общо 1,7 милиона случая на коронавирус, наблюдавани в Япония от началото на пандемията.

Без смъртни случаи от COVID-19 в Япония за първи път от над година

Без смъртни случаи от COVID-19 в Япония за първи път от над година

За последно нулева смъртност е регистрирана на 2 август 2020 г.

Междувременно ваксинацията за подсилване на ваксините трябва да започне от следващия месец и правителството обмисля разширяване на ваксинациите при  деца на възраст до пет години.

Япония се справи с пандемията по-добре от много страни, с малко над 18 000 смъртни случая досега и без налагането на строги блокади.

Правителството обаче беше изправено пред тежки критики за поредица от смъртни случаи у дома сред пациентите поради неспособността на болниците да поемат случаи през лятото. Бившият премиер Йошихиде Суга подаде оставка през септември заради несправянето си с кризата.