Русия предприе масирана атака с дрон рано в петък, удряйки критична инфраструктура в западната и южната част на Украйна. Унищожени са частни къщи и търговски сгради в Харков, вторият по големина град в Украйна, казаха официални лица, цитирани от "Ройтерс".

Военновъздушните сили съобщиха, че са свалили 24 дрона "Шахед" от 40, изстреляни от Русия, най-голямата атака с дронове от седмици, насочена към Харков на североизток, Одеса и Херсон на юг и района на Лвов на границата на Украйна с Полша на запад.

Една ракета X-59 също е свалена, съобщиха военновъздушните сили.

"С наближаването на зимата руските терористи ще се опитат да нанесат повече щети. Ще отговорим на врага", каза президентът Володимир Зеленски за атаката, добавяйки, че противовъздушната отбрана е била активна в 10 различни региона.

Длъжностни лица казват, че Украйна се готви за втора зима на руски въздушни удари по енергийната система, която те предупреждават, че е по-уязвима от миналата година, тъй като има по-малък излишен капацитет и малко резервно оборудване.

Военновъздушните сили казаха, че дроновете са били изстреляни на няколко вълни и са летели до различни региони на малки групи. Въздушната тревога в някои региони продължи няколко часа през нощта.

Максим Козицкий, губернаторът на Лвов, каза, че инфраструктурно съоръжение е било ударено пет пъти по време на атаките срещу неговия регион, но не даде подробности за щетите. Той съобщи, че няма жертви.

Във и близо до района Ивано-Франковск е бил ударен военен обект, каза губернаторът Светлана Онищук.

Областният управител на Одеса Олег Кипер съобщи за удар по инфраструктурен обект в южния регион.

Олег Синегубов, губернатор на Харков, каза, че дронове са ударили цивилна инфраструктура и са причинили пожари във и близо до град Харков. Той каза, че осем души, включително две деца, се нуждаят от медицинска помощ поради стрес.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко каза, че осем частни къщи, триетажна сграда, няколко коли и автосервиз са били повредени по време на атаката срещу Харков.

Русия удари с ирански дронове по граждански цели в Харков

Русия удари с ирански дронове по граждански цели в Харков

Въздушна тревога е обявена в почти цяла Украйна