Външният министър на Йордания Айман Сафади ще пътува до Иран, за да обсъди регионалното развитие с иранския си колега след убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на иранските държавни медии.

Посещението на Сафади в Иран следва продължаващите дипломатически контакти на Съединените щати и техните партньори, включително Франция, Великобритания, Италия и Египет да се предотврати по-нататъшна регионална ескалация.

Иран и Йордания се стремят да подобрят отношенията си след неотдавнашното напрежение, свързано с обвиненията на Аман към проиранските милиции в Сирия в контрабанда на наркотици в страната и участието им в пресичането на първата директна атака на Иран срещу Израел миналия април.

Регионалното напрежение се повиши след убийството на Хания. Ден по-рано край Бейрут пък бе ликвидиран висшия командир на Хизбула Фуад Шукр.

Хамас и Иран обвиниха Израел в извършването на убийството на Хания и обещаха да отмъстят. Израел не пое отговорност за смъртта му, но и не отрече, че има нещо общо.

Висши военни от САЩ и Израел се подготвят за евентуална иранска атака

Висши военни от САЩ и Израел се подготвят за евентуална иранска атака

САЩ засили военното си присъствие в Близкия изток