Висши военни от САЩ и Израел се подготвят за потенциална атака от страна на Иран още в понеделник, съобщава сайтът AXIOS.

Лидерите на Иран и Хизбула обещаха да отмъстят за убийствата на висшия военен командир на Хизбула Фуад Шукр и политическия лидер на Хамас Исмаил Хания.

САЩ очакват иранското отмъщение да е подобно на атаката срещу Израел от 13 април, но в по-голям мащаб. Те не изключват Хизбула също да участва в нападението. Военните на САЩ и Израел не са сигурни дали Иран и Хизбула ще действат координирано или по отделно.

Американският генерал, отговарящ за американските сили в Близкия изток, пристигна в региона в събота. Посещението на генерал Майкъл Курила беше планирано преди неотдавнашната ескалация между Израел, Иран и Хизбула, но се очаква той да използва пътуването, за да се опита да мобилизира същата международна и регионална коалиция, която защити Израел срещу нападение от Иран на 13 април. Очаква се Курила да посети няколко страни от Персийския залив, Йордания и Израел.

По-рано тази седмица Пентагонът съобщи, че САЩ увеличава военното си присъствие в Близкия изток, за да може да реагира при евентуално иранско нападение срещу Израел.

Байдън и Нетаняху обсъдили военно разполагане на САЩ в подкрепа на Израел
Обновена

Байдън и Нетаняху обсъдили военно разполагане на САЩ в подкрепа на Израел

Пентагонът е обсъдил с Централното командване на САЩ какви корекции да бъдат направени в позицията на американските сили в региона