Президентът Джо Байдън обмисля повече защита на САЩ в Близкия изток, докато САЩ се подготвят за иранско отмъщение срещу Израел, което според официални лица може да включва нападение срещу американските сили, предава "Ройтерс".

В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху в четвъртък, Байдън каза, че САЩ ще "подкрепят отбраната на Израел срещу заплахи", което ще включва "нови отбранителни американски военни разполагания", според прочитането на разговора.

Вицепрезидентът Камала Харис, която преди това изрази "сериозна загриженост" за ситуацията в ивицата Газа пред Нетаняху, също е участвала в разговорите.

Изявлението не уточнява къде ще бъдат разположени нови сили преди очаквана иранска атака в отговор на убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран. Според няколко американски служители Пентагонът е обсъдил с Централното командване на САЩ какви корекции да бъдат направени в позицията на американските сили в региона, но до четвъртък следобед не е взето окончателно решение. Длъжностните лица казаха, че ирански отговор може да дойде през следващите дни.

Ударната група на самолетоносача USS "Теодор Рузвелт", която включва самолетоносач, разрушители и други военни кораби, действа в Оманския залив през последните седмици. Ударната група може потенциално да се премести в Аденския залив или Червено море, където бойните кораби на ВМС са прехванали десетки изстрелвания на хусите през последните няколко месеца.

Десантният кораб USS Wasp и няколко други кораба на ВМС в момента работят в Средиземно море. Групата включва експедиционна единица на морската пехота, способна да извърши евакуация на американски граждани от Ливан, ако САЩ наредят такава евакуация.

Иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция (IRGC) обеща "суров" и "болезнен" отговор на убийството. Израел не е коментирал убийството.

Иран и съюзниците му обсъждат как да отвърнат на Израел за убийството на Исмаил Хания

Иран и съюзниците му обсъждат как да отвърнат на Израел за убийството на Исмаил Хания

Увеличава се рискът от разрастване на конфликта в Близкия изток

Aмерикански официални лица казват, че очакват всяко иранско отмъщение да бъде от същата схема като тяхната атака срещу Израел от 13 април - но потенциално по-голяма по обхват - и може да включва и ливанската Хизбула.

Администрацията на Байдън е загрижена, че може да е по-трудно да мобилизира същата международна и регионална коалиция от държави, които защитаваха Израел от предишната иранска атака, тъй като убийството на Хания е в контекста на войната Израел-"Хамас", предизвика остри антиизраелски настроения в целия регион.

Служителят каза, че подготовката включва американски военни активи в Персийския залив, Източното Средиземноморие и Червено море.

"Очакваме няколко тежки дни", каза служителят.

Говорителят на израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари каза на брифинг за пресата в четвъртък, че международните партньори на Израел са увеличили силите си в региона, за да помогнат за противодействието на евентуална атака.

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала говори в четвъртък на погребението на своя висш военен съветник Фуад Шукр и каза, че организацията ще предприеме значителен отговор срещу Израел през следващите дни.

Няколко американски и международни авиокомпании, включително United, Delta, Lufthansa и Swiss, обявиха, че спират полетите до и от Израел.

Авиокомпаниите избягват полети над части от Близкия изток

Авиокомпаниите избягват полети над части от Близкия изток

След силни признаци за потенциална ескалация на напрежението в региона