Авиокомпаниите избягват въздушното пространство на Иран и Ливан и отменят полети до Израел и Ливан, тъй като опасенията за възможен конфликт в региона нарастват след убийството на високопоставени членове на екстремистките групировки "Хамас" и "Хизбула" тази седмица.

Сингапурските авиолинии спряха полетите си над иранското въздушно пространство от рано сутринта в петък и използва алтернативни маршрути, заявявайки, че безопасността е основен приоритет.

Тайванските EVA Air и China Airlines също избягват въздушното пространство на Иран за полети до Амстердам в петък, които преди това са летели над Иран, показват данните на Flightradar24.

В бюлетин на OPSGROUP - организация, която споделя информация за рисковете от полети - препоръча трафикът между Азия и Европа да избягва въздушното пространство на Иран и Ирак, ден след като западните медии обявиха, че висши ирански служители ще се срещнат с представители на регионалните съюзници на Иран от Ливан, Ирак и Йемен, за да обсъдят потенциално отмъщение срещу Израел.

Аамерикански и европейски авиокомпании също избягват да летят над Иран.

Значителен брой авиокомпании в петък все още летяха над Иран, включително превозвачите от Обединените арабски емирства Etihad, Emirates и FlyDubai, както и Qatar Airways и Turkish Airlines.

Иран и съюзниците му обсъждат как да отвърнат на Израел за убийството на Исмаил Хания

Иран и съюзниците му обсъждат как да отвърнат на Израел за убийството на Исмаил Хания

Увеличава се рискът от разрастване на конфликта в Близкия изток

През последните два дни Air India, германската Lufthansa Group, американските превозвачи United Airlines, Delta Air и италианската ITA Airways съобщиха, че са спрели полетите до Тел Авив.

Авиокомпаниите тази седмица също отмениха и забавиха полети до ливанската столица Бейрут след удари в в окупираните от Израел Голански възвишения в събота. Израел обвини за атаката базираната в Ливан въоръжена групировка "Хизбула", която отрече да е замесена.

В четвъртък Канада издаде известие до канадските самолети да избягват ливанското въздушно пространство за един месец поради риска за авиацията от военна дейност.

Ако избухне всеобща война в Близкия изток, OpsGroup каза, че гражданската авиация вероятно ще се сблъска с риска от дронове и ракети, пресичащи въздушните пътища, както и с повишения риск от смущаване на GPS системите.

Днес в ранните часове на деня е излетял самолет на Bulgaria Air до Тел Авив и към 9 часа е кацнал обратно на летище София.

Байдън и Нетаняху обсъдили военно разполагане на САЩ в подкрепа на Израел
Обновена

Байдън и Нетаняху обсъдили военно разполагане на САЩ в подкрепа на Израел

Пентагонът е обсъдил с Централното командване на САЩ какви корекции да бъдат направени в позицията на американските сили в региона