Външният министър на Молдова Нику Попеску обяви оставката си в сряда, заявявайки, че е изпълнил целта си да насочи страната към Европейския съюз, процес, срещу който проруските сепаратисти от Приднестровието заплашиха да се борят, предава Ройтерс.

Малката бивша съветска република, водена от проевропейския президент Мая Санду, получи зелена светлина от ЕС през декември да започне преговори за присъединяване към 27-членния блок заедно със съседна Украйна.

И двете страни са изправени пред дълъг процес, включващ промени за постигане на стандартите на ЕС. Попеску, който стана външен министър през 2021 г., отбеляза, че този процес продължава от няколко години.

"Изпълних всички задължения за интегриране на Молдова в ЕС, определени от президента Мая Санду. Имам нужда от почивка", каза министър Попеску на брифинг за медиите.

Анализаторите похвалиха ролята на Попеску в подкрепата на усилията на Санду да приближи страната до ЕС и казаха, че той подава оставка, за да прекарва повече време със семейството си, живеещо във Франция.

Оставката му идва в чувствителен момент за Молдова, където митото върху вноса и износа, въведено през Новата година, беше посрещнато тази седмица от призива на проруските сепаратисти в региона на Приднестровието за бойна готовност.

Кремъл: Приемането на Украйна и Молдова само ще дестабилизира ЕС

Кремъл: Приемането на Украйна и Молдова само ще дестабилизира ЕС

Москва смята решението на ЕС за "абсолютно политизирано"

Премиерът на Молдова Дорин Речан назначи нов министър на външните работи в сряда и подсили своя правителствен екип, работещ по преговорите на страната за присъединяване към Европейския съюз, като създаде Бюро за евроинтеграция.

Дорин Речан каза, че високопоставеният депутат Михай Попсой ще замени Нику Попеску като външен министър. Той посочи Кристина Герасимов за ръководител на новосъздаденото Бюро за евроинтеграция.

Речан каза, че и двамата ще започнат работа от следващата седмица.

Попсой е заместник-председател на парламента и е депутат от 2019 г.

Герасимов, държавен секретар във външното министерство, е работила и като външнополитически съветник на Санду.

За финализиране на назначенията е необходимо одобрението на президента Мая Санду.

Шефът на белгийският генщаб: Победата на Путин е заплаха за Молдова и Балтика

Шефът на белгийският генщаб: Победата на Путин е заплаха за Молдова и Балтика

Началникът на белгийската армия: След Украйна Путин може да атакува балтийските страни