Към първи юли би трябвало да бъде приет стратегическият преглед на МВнР, с който ще бъдат проведени преструктурирания и 15-процентни съкращения. До сега е готов докладът в първа редакция и все още не е утвърден от министъра.

След като бъде приет от него ще бъде изготвен план за действие и предстои представяне в Съвета по административна реформа и в Съвета по сигурността към премиера.

Надяваме се да е факт към първи юли, каза говорителят на МВнР Весела Чернева. Тя съобщи, че прегледът се осъществява по 7 основни теми, в 7 работни групи, включващи общо 70 души.

Работата тече от средата на месец май и обхваща преглед на целите и приоритетите на външната политика, организационния модел във Външно министерство със задграничното представителство, нормативната уредба, консулската дейност, развитието на човешките ресурси, информационната и комуникационна осигуреност и дейност.

Весела Чернева потвърди, че императивът за провеждане на съкращения с 15% стои. Тя отказа да уточни къде ще бъдат направени те.

Опитваме се водещият мотив да бъде правенето на политика, приоритетите и дейността да бъде осъществявана с по-малко хора, но с по-голям ефект, каза тя.