32 са жертвите на стрелбата в Техническия университет в Блексбърг, Вирджиния, което властите обявиха за най-кървавата стрелба в модерната история на страната.

След това въоръженият нападател се самоуби, с което жертвите станаха общо 33-ма, информира АП. Засега не е известен мотив и се разследват няколко версии.

От полицията съобщиха, че през последните две седмици в университета са получени бомбени заплахи, но до момента не е установена връзка с трагедията.

Знае се, че нападателят, чието име засега не се съобщава, е атакувал на два пъти през интервал от два часа, преди администрацията на университета да разбере какво става и да предупреди студентите.

Въоръжен с две оръжия и муниции, убиецът е открил огън първоначално около 7.15 сутринта. Това станало на четвъртия етаж в общежитието, след което нападателят атакувал в класни стаи "Норис хол", разположени на близо километър, в другия край на университетския комплекс.

Две са жертвите в общежитието, 30 бяха убити в класните стаи, където се застреля и нападателят.
Най-малко 15 души са ранени, като някои от тях са пострадали сериозно.

Президентът на учебното заведение определи случилото се като трагедия от национален мащаб. Президентът на страната изказа своите съболезнования към близките на загиналите и към цялата академична общност.

Ректорът Чарлс Стигър обясни, че след първоначалната стрелба в администрацията са приели, че става дума за личен скандал и че нападателят е избягал от територията на университета, без да предположат, че ще последва ново нападение. Общежитието е било затворено и е взето решение студентите да бъдат информирани по електронната поща.

20-годишен студент разказа, че в 09.05 се намирал в една от учебните стаи, когато всички чули оглушителен шум от съседната стая, подобни на удари с огромен чук. Последвали викове, а след това отново същият шум. Когато разбрали, че това са изстрели, студентите побягнали.

Друг студент разказа как около 09.50 нападателят нахлул в стаята, където се провеждал час по немски и открил огън за около минута и половина, като стрелял около 30 пъти. Той най-напред застрелял учителя, а след това открил огън по студентите. Убиецът бил на около 19 години, със сериозно, но спокойно изражение.

Засега не е известно дали самият той е студент.

Снощи от полицията не изключиха възможността освен мъртвия стрелец в университета да е имало и друг нападател или съучастник и съобщиха, че разпитват лице, което познава една от жертвите, без да разкрият подробности.

До вчера, най-смъртоносната стрелба в САЩ бе нападението през 1991 година в Килийн, Тексас, когато в кафене бяха застреляни 23 души.