Въоръжената полиция е разположена в част от Дижон, Източна Франция, след насилие избухнало между съперничещи банди за четвърта нощ, съобщава "Ройтерс".

Преди няколко десетки полицаи да успеят да възстановят реда са запалени автомобили и кофи. Размириците започват от "уреждане на сметки" между етнически чеченци и местни жители на Гресиле, район с ниски доходи с сериозно имигрантско население от Северна Африка, заяви местният префект Бернар Шмелц.

Регионалната радиостанция "Франс Блу" цитира прокурора от Дижон Ерик Матиас, като заяви, че е започнал разследване за опит за убийство от организирана група и подстрекателство към насилие. Чеченците са използвали социалните медии, за да призоват чеченци от цяла Франция за отмъщение заради нападение срещу член на тяхната общност от хора от района на Магреб в Северозападна Африка.

Видеоматериали, чийто произход "Ройтерс" не успя да потвърди, се разпространиха през почивните дни и показват как десетки чеченци с качулки размахват пистолети или ножове из улиците на предградието на Дижон.

"Вече не сме във функционираща република, когато нещата се развиват така", коментира кметът на Дижон Франсоа Ребсамен пред БФМ, критикувайки липсата на полицейски ресурси. Министърът на вътрешната сигурност Лоран Нунес трябваше да замине за Дижон.

Под натиска на полицията Франция отмени забраната за душене на задържани

Под натиска на полицията Франция отмени забраната за душене на задържани

Забраната беше обявена миналата седмица