Правителството на Франция отмени наложената само преди няколко дни забрана за използване на метод за душене  при извършване на полицейски арести. Практиката е широко осъждана от активисти от движението "Животът на чернокожите е от значение" на протести срещу расизма, информира АФП.

Забраната беше обявена миналата седмица след организирането на протести заради смъртта на чернокожия американец Джордж Флойд. Но решението на френските власти вбеси полицейските синдикати, които казват, че техниката се използва отдавна, за да се гарантира безопасността на служителите на реда. Те обвиниха правителството, че не осъзнава рисковете на тази професия.

Сблъсъци на протести в Париж

Сблъсъци на протести в Париж

Антирасисти срещу защитници на правата и на белите

Докато чакаме разяснение на новата работна рамка и когато обстоятелствата позволят, техниката, известна като душене, ще продължи да се прилага внимателно, обяви шефът на националната полиция в писмо до служителите.

Конкретно техниката може да бъде използвана, когато човек се съпротивлява при арест, а също при заплашване на служител на реда или други хора.

Ще бъде създадена комисия в сряда, която ще започне работа върху възможна промяна на техниката. Препоръките трябва да бъдат готови до 1 септември.

Полицейските синдикати организираха протести във Франция, при които служители на реда захвърлиха белезниците си и отхвърлиха обвиненията в системен расизъм и насилие. Сега синдикатите приветстваха решението като стъпква в правилната посока, но няма да успокои гнева на полицаите. Мярката е закъсняла, но се одобрява от силите на реда.

Сблъсъци в Париж при протест срещу расизма и полицейското насилие

Сблъсъци в Париж при протест срещу расизма и полицейското насилие

Те призоваха за справедливост и възмездие за смъртта на Адама Траоре

Полицейските сили в няколко държави дебатират дали да продължат използването на техните за притискане на врата на задържаните.

Този месец американският щат Ню Йорк прие такава забрана и още няколко закона в опита да предотврати полицейски произвол.

Във Франция протестите срещу расизма са свързани със смъртта на 24-годишния чернокож Адама Траоре, който загина при задържането му от полицията.

След спор за проверка на самоличността, 24-годишният Траоре е хванат в къща, където се укрива след 15-минутно преследване от полицията през 2016 г. Един от тримата полицаи, замесени в ареста, е разказал пред разследващите, че е съборил Траоре на земята с тялото си. Французинът е изгубил съзнание в патрулния автомобил и е починал до полицейски участък. Той все още е бил с белезници, когато парамедиците пристигнали.

Френски здравни експерти обявиха, че тримата полицаи не са виновни за смъртта на Траоре и че той не е умрял от задушаване, когато е бил проснат на земята от служителите на реда. Експертите са установили, че Траоре е починал от сърдечна недостатъчност.