Избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи в Париж във вторник, след като около 20 000 души нарушиха забраната за събирания. Демонстрацията беше организирана във връзка със смъртта на чернокож при полицейски арест, информира АФП.

Протестите в САЩ стават все по-масови, но насилието намалява

Протестите в САЩ стават все по-масови, но насилието намалява

Десетки хиляди протестираха предимно мирно в цялата страна

Недоволството беше изразено на фона на безредиците в САЩ в резултат на протести срещу расизма и полицейското насилие.

Участниците в демонстрацията във Франция използваха лозунги от американското протестно движение. Те призоваха за справедливост и възмездие за смъртта на Адама Траоре, чиято смърт преди четири години се превърна в кауза срещу полицейския произвол в европейската държава.

ООН: Протестите в САЩ подчертават дългогодишните расови неравенства

ООН: Протестите в САЩ подчертават дългогодишните расови неравенства

Полицейско насилие, неравенства в здравеопазване, образование, заетост, ендемична дискриминация

Демонстрацията, организирана след публикуването на два различни доклада за причината за смъртта на Траоре, не беше позволена от полицията заради забраната за събиране на повече от 10 души в борбата с коронавируса.

Протестът започна в късния следобед във вторник пред съд в Северен Париж. Впоследствие участниците в демонстрацията започнаха да хвърлят предмети, а полицията отговори със сълзотворен газ за разпръскане на тълпата. Възникнаха спорадични сблъсъци, при които полицията беше замеряна с камъни, а силите на реда отговориха с гумени патрони.

Някои протестиращи запалиха кошове за смет, велосипеди и скутери и вдигнаха барикади по улиците.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер отговори, че "насилието няма място в демокрацията".

"Шокираният и ужасен" ЕС осъди злоупотребата с власт в САЩ

"Шокираният и ужасен" ЕС осъди злоупотребата с власт в САЩ

Това обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел

Проведоха се и други протести във Франция, 2500 души участваха в демонстрация в Лил, 1800 души - в Марсилия и 1200 души - в Лион.

След спор за проверка на самоличността, 24-годишният Траоре е хванат в къща, където се укрива след 15-минутно преследване от полицията през 2016 г. Един от тримата полицаи, замесени в ареста, е разказал пред разследващите, че е съборил Траоре на земята с тялото си. Французинът е изгубил съзнание в патрулния автомобил и е починал до полицейски участък. Той все още е бил с белезници, когато парамедиците пристигнали.

В петък френски здравни експерти обявиха, че тримата полицаи не са виновни за смъртта на Траоре и че той не е умрял от задушаване, когато е бил проснат на земята от служителите на реда. Експертите са установили, че Траоре е починал от сърдечна недостатъчност.

Откритията, третият официален доклад, който оневинява полицаите, отхвърлят предишна съдебно-медицинска експертиза, изготвена по настояване на семейството на жертвата, според която Траоре е починал вследствие на задушаване.

Но вчера ново разследване, поискано от семейството на жертвата, разкрива, че смъртта му е настъпила след използвана от полицията техника при задържането му.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено

Противоречията в различните съдебно-медицински експертизи са подобни като при случая с Джордж Флойд, който доведе до протести в САЩ. Предварителните резултати от аутопсията показват, че Флойд е починал в резултат на придружаващи сърдечни проблеми, докато организираната от семейството му аутопсия е установила, че той е починал от задушаване вследствие на натиск. Впоследствие официалната аутопсия потвърди, че Флойд е убит при притискане на врата.