Европа е "шокирана и ужасена" от убийството на Джордж Флойд в САЩ. Това обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, който осъди "злоупотребата с власт", цитиран от АФП и Си Ен Ен.

Лидерът на Хонконг обвини САЩ в двойни стандарти

Лидерът на Хонконг обвини САЩ в двойни стандарти

Вашингтон критикува действията на властите в Хонконг

Борел призова американските власти да прекратят "прекомерното използване на сила". Според него всички общества трябва да реагират бързо при такива ситуации.

"Ние тук в Европа, като народа на САЩ, сме шокирани и ужасени от смъртта на Джордж Флойд. И аз мисля, че всички общества трябва да останат бдителни срещу прекомерното използване на сила и да гарантират, че на всички подобни инциденти е отговорено бързо, ефективно и при пълно спазване на върховенството на закона и човешките права", призова топ дипломатът на ЕС.

"Това е злоупотреба с власт и това трябва да бъде прекратено, докато ние се борим с това в държавите и навсякъде", изтъкна Борел. По думите му ЕС подкрепя правото на мирни протести, но осъжда насилието и расизма. Брюксел призовава за деескалация на напрежението.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Седма нощ на бунтове в САЩ, Тръмп може да хвърли армията със закон от 1807 г.

Използването на федерални войници за изпълнение на задачи на полицията е забранено

Протестите в САЩ започнаха преди седмица след убийството на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд. Той беше задържан по подозрение в използване на фалшива банкнота. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Арестуваният полицай Дерек Шовин е обвинен в убийство от трета степен - убийство, извършено при опит за нанасяне на телесна щета на жертвата, но не непременно за причиняване на нейната смърт. Срещу него също е повдигнато обвинение в непредумишлено убийство от втора степен. Именно Шовин държа коляното си върху врата на Флойд. В Минесота за убийство от трета степен Шовин може да бъде осъден на 25 г. затвор. Бившият полицай ще се яви пред съда на 8 юни.

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

Тръмп: Случващото се в САЩ е вътрешен тероризъм, мобилизирам армията

След седмица на размирици, последвали убийството на Джордж Флойд

Независима аутопсия установи, че Флойд е починал от задушаване вследствие на продължителен натиск, докато официалното заключение на властите е, че "няма физически данни", които да поддържат диагнозата травматична асфиксия или задушаване.