Лидерът на Хонконг обвини САЩ, че прилагат "двойни стандарти" по отношение на протестите с насилие. Кари Лам предупреди, че с плановете си да наложи търговски ограничения на финансовия център Вашингтон "само ще си навреди", информира АФП.

САЩ обмислят приемането на жители на Хонконг

САЩ обмислят приемането на жители на Хонконг

Заради китайското законодателство

Полуавтономният град е разтърсен от масови и често придружени с насилие продемократични протести през последната година, като полицията е задържала повече от 9000 души.

Вашингтон критикува действията на властите в Хонконг срещу протестиращите. Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани да отмени специалния търговски статут, след като Пекин обяви планове за налагане на закон за националната сигурност във финансовия град.

Днес Кари Лам предупреди, че с този ход САЩ ще се самонаранят. Тя атакува американската администрация за упражняваното насилие върху протестиращите срещу расизма.

САЩ разпродават имоти в Хонконг

САЩ разпродават имоти в Хонконг

Решението е на Държавния департамент

През последните седмици много ясно виждаме двойните стандарти. Знаете, че има безредици в САЩ и ние виждаме как местните власти реагират. И ние в Хонконг имахме подобни размирици, видяхме каква позиция заеха, коментира Лам.

Представители на Китай и Хонконг се възползват от хаоса в САЩ, за да оправдаят мерките срещу продемократичните протести и плановете за въвеждане на закон за националната сигурност.