Американското правителство разпродава имоти в един от престижните райони на Хонконг. Това става на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин заради разработването на законопроект за национална сигурност в този специален административен регион на Китай. Това съобщи в неделя "Блумбърг", позовавайки се на имейл от представител на Държавния департамент.

Китай прие спорния закон за сигурността в Хонконг
Обновена

Китай прие спорния закон за сигурността в Хонконг

Законът се очаква да влезе в сила през септември

Агенцията отбелязва, че собствеността на САЩ - земя и няколко имения в района на хълма Шусън в южната част на островната част на Хонконг - се оценява на 1,3 милиарда долара, отбеляза представителят на американското външно министерство.

Държавният департамент е придобил имота в Хонконг през 1948 г., допълва агенцията.

САЩ отмениха специалния статут на Хонконг

САЩ отмениха специалния статут на Хонконг

Часове преди парламентът на Китай да проведе ключово гласуване

По-рано Вашингтон разкритикува приемането от Всекитайския народен конгрес (най-високият законодателен орган на КНР) на резолюция относно разработването на закон за националната сигурност в Хонконг.

Американските власти приеха това като нарушение на автономния статус на тази територия и обещаха да отговорят със санкции. В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че във връзка с действията на Пекин американската страна е започнала процеса на отмяна на всички предимства, ползвани от Хонконг.

Хонконг предупреди САЩ, че премахването на специалния статут е "нож с две остриета"

Хонконг предупреди САЩ, че премахването на специалния статут е "нож с две остриета"

Напомнят, че са най-големият търговски партньор на САЩ с излишък от $297 млрд.

Говорителят на външното министерство Джао Лицян заяви по-рано, че китайското правителство ще предприеме всички необходими мерки за противодействие на САЩ, ако американската страна продължи да се намесва във вътрешните работи на Китай и нейния специален административен регион.