Хонконг предупреди Съединените щати да не се включват във вътрешния дебат относно новите закони за национална сигурност, които се налагат от Китай, и предупреди, че отмяната на специалния статут на финансовия хъб съгласно американския закон може да отскочи сериозно към американската икономика, съобщава "Ройтерс".

"Всякакви санкции са нож с две остриета, който не само ще навреди на интересите на Хонконг, но и значително на тези на САЩ", заяви правителството на Хонконг.

Те допълват, че от 2009 до 2018 г. търговският излишък от САЩ в размер на 297 милиарда долара с Хонконг е най-големият сред всички търговски партньори на Вашингтон и 1300 американски фирми са базирани в града.

Пекин казва, че новото законодателство ще се занимае с отцепването, подкопаването, тероризма и чуждестранната намеса в града.

Министерството на обществената сигурност на Пекин заяви, че ще "ръководи и подкрепя" полицията в Хонконг, която трябва да е независима от Китай.

 САЩ планира да отмени визите на китайски студенти

САЩ планира да отмени визите на китайски студенти

360 000 китайци посещават американски училища годишно и оставят около 14 млрд. долара в САЩ

По-рано държавният департамент на САЩ заяви, че не може "вече да удостоверява, че Хонконг продължава да гарантира (диференцирано) третиране" от Пекин.

Най-добрият икономически съветник на Тръмп Лари Кудлоу предупреди, че Хонконг, който се ползва със специални привилегии съгласно американския закон, основан на високата си степен на автономия от Пекин, може да се наложи сега да се третира като Китай по търговски и други финансови въпроси.

Китайските власти и подкрепеното от Пекин правителство на Хонконг твърдят, че няма заплаха за високата степен на автономност на града и интересите на чуждестранните инвеститори ще бъдат запазени.

Много обикновени жители на Хонконг обаче смятат, че градът им е изправен пред историческа промяна.

"Независимо какво ще се случи, винаги ще съм на страната на хората", коментира 27-годишната Саманта Там. Служителката в офис заяви, че несигурността я е накарала да забави плановете си да има дете.

"Когато Хонконг наистина загуби специалния си статут, Китай ще види последиците. Просто искам да горим заедно", каза тя, перифразирайки популярния протестен лозунг, насочен към Пекин:" Ако ние горим, вие горите заедно с нас."

Китай обвини САЩ във "варварщина" за Хонконг

Китай обвини САЩ във "варварщина" за Хонконг

САЩ отмениха специалния статут на Хонконг в американското законодателство

Лидерът на Хонконг Кари Лам призова гражданите да се "присъединят, за да преследват мечтите си, като оставят настрана различията си", се казва в изявление, публикувано в местните вестници в петък.

Тя коментира, че законодателството е необходимо поради "терористична заплаха". Организациите, застъпващи се за "независимост и самоопределяне", оспориха авторитета на континенталните и местните власти и пледираха за чужда намеса, добави тя.

Петте искания на миналогодишното протестиращо движение за демокрация включваха всеобщо избирателно право и независимо разследване на полицейските действия на протестите, но не и независимост.

Малцина от протестиращите развяваха знамена за "хонконгската независимост". Независимостта е анатема за Пекин, допълва "Ройтерс".

Протестиращи в Хонконг развяват знамена на САЩ и призовават Тръмп да ги освободи

Протестиращи в Хонконг развяват знамена на САЩ и призовават Тръмп да ги освободи

"Бийте се за свобода, застанете с Хонконг. Съпротивлявайте се на Пекин"