Франция съобщи, че ще забрани спорната практика душене при задържане на заподозрени след смъртта на американеца Джордж Флойд по време на арест в САЩ, която доведе до протести по целия свят и до недоволство към френската полиция, информира АФП.

Сблъсъци в Париж при протест срещу расизма и полицейското насилие

Сблъсъци в Париж при протест срещу расизма и полицейското насилие

Те призоваха за справедливост и възмездие за смъртта на Адама Траоре

Вълна от глобални протести след смъртта на Флойд насочи вниманието на французи към инцидент от 2016 г., при който 24-годишният чернокож Адама Траоре почина по време на арест.

Организация, която следи действията на френската полиция, съобщи, че е получила почти 1500 оплаквания срещу служители на реда през миналата година - половината от тях са за упражнявано насилие.

След протести през последните няколко дни вътрешният министър Кристоф Кастанер обяви, че методът душене "ще бъде изоставен".

"Повече няма да се обучава полицията и жандармерията в академиите. Това е метод, който носи рискове", каза Кастанер на пресконференция. Той добави, че изобщо няма да се толерира расизмът в полицията и заподозрените в расизъм служители ще бъдат отстранявани.

Кастанер каза още, че твърде много полицаи "не са изпълнявали републиканските си задължения" през последните седмици, след като бяха потвърдени няколко случая на расизъм и дискриминация.

"Не е достатъчно само да се критикуват. Ние трябва да ги проследяваме и да се борим с тях", закани се силовият министър.

Но полицейски синдикати поставиха под въпрос промените. Според тях впечатлението е, че "всеки е добър с изключение на полицията, която е жестока".

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон призова правителството да "ускори" стъпките за подобряване на полицейската етика.

Бившият премиер Манюел Валс заяви, че "полицията не е расистка", а расизмът, антисемитизмът и насилието са в обществото и силите на реда "за съжаление не могат да избягат от тези феномени".

В неделя Макрон проведе разговори с Кастанер и премиера Едуар Филип, след като 23 000 протестираха в различни градове на страната с искане за "справедливост" за жертвите на полицейския произвол. Протестите започнаха в отговор на експертен доклад, който оправдава тримата полицаи за ареста на Траоре.

След спор за проверка на самоличността, 24-годишният Траоре е хванат в къща, където се укрива след 15-минутно преследване от полицията през 2016 г. Един от тримата полицаи, замесени в ареста, е разказал пред разследващите, че е съборил Траоре на земята с тялото си. Французинът е изгубил съзнание в патрулния автомобил и е починал до полицейски участък. Той все още е бил с белезници, когато парамедиците пристигнали.

Френски здравни експерти обявиха, че тримата полицаи не са виновни за смъртта на Траоре и че той не е умрял от задушаване, когато е бил проснат на земята от служителите на реда. Експертите са установили, че Траоре е починал от сърдечна недостатъчност.