Полицията организира протести във френски градове срещу забраната на правителството за прилагане на техники за душене по време на арести. Властите въведоха забраната в отговор на обществения гняв след смъртта на американеца Джордж Флойд и полицейския произвол във Франция, информира "Ройтерс".

Франция забранява на полицията да души задържаните

Франция забранява на полицията да души задържаните

Повече няма да се обучава полицията и жандармерията в академиите

В Париж полицейски синдикати паркираха десетки автомобили край Триумфалната арка преди да се насочат по булевард "Шанз-Елизе". На един ван беше закачен лозунг "Няма полиция, няма мир". На друг имаше снимки с ранени полицаи по време на служба и думите "Кой кого избива?".

Протестиращите организираха среща между полицейските синдикати и вътрешния министър Кристоф Кастанер в опит да разрешат разногласията. Синдикатите казаха на министъра, че притискането на врата на арестуван спасява човешки живот и е техника, която трябва да се използва от полицията, докато не се намери алтернатива. Недоволните служители на реда също призоваха министъра да спрат да купуват социален мир, защото омилостивяването на някои части от населението става за сметка на полицията, а силите на реда не са отговорни за всички злини в обществото.

В парижко предградие в четвъртък вечерта служители на реда се наредиха до полицейски участък и хвърлиха белезниците си на земята. В Лион полицията паркира автомобилите си в централната част на града и пусна сигналните лампи.