Въоръжени мъже убиха девет души и оставиха няколко други ранени при нападение срещу пазар в град Баменям в западната част на Камерун рано днес. Това обявиха местни официални лица, съобщава "Ройтерс".

Атаката във френскоговорящата област Бамбутос е извършена близо до региона, където въоръжени сепаратисти се борят за създаване на независима англоговоряща държава, наречена Амбазония от 2017 г.

"Свидетели сме на девет смъртни случая, защото някои хора имат някакви оплаквания, които нямат смисъл. Това е жалко", заяви Дейвид Дадор Дибанго, представител на местната власт.

Камерунски сепаратисти екзекутираха публично двама цивилни, обвинени в шпионаж

Камерунски сепаратисти екзекутираха публично двама цивилни, обвинени в шпионаж

Според лидера на сепаратистите това е първият път, когато са извършили публична екзекуция на шпиони

Нито една от сепаратистките групировки не е поела отговорност за атаката.

Атаките срещу френскоговорящите региони се увеличиха през последните две години, тъй като бунтовниците засилиха стремежа си да създадат отцепническа държава.

Проточилият се конфликт произтича от възприеманата маргинализация на англофонската общност в Камерун от управляваното от мнозинството франкофонско правителство.

Боевете са довели до смъртта на повече от 6000 души и са разселили почти един милион, като жестокости са извършени и от двете страни.

Сепаратистите отвлякоха 30 жени в Камерун

Сепаратистите отвлякоха 30 жени в Камерун

Напрежение в ключов регион