Русия приветства декларацията на лидерите на Г-20, в която се споменава "огромното човешко страдание", причинено от войната в Украйна, като "балансиран текст", върху който руските дипломати са работили упорито, за да повлияят, съобщава "Ройтерс".

Руската инвазия в Украйна беше водеща тема на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, като споровете относно формулировката на окончателния документ продължиха до последните часове на срещата.

В раздела за Украйна - точка 3 от документа с общо 52 точки - лидерите заявяват: "Повечето страни членки категорично осъдиха войната в Украйна и подчертаха, че тя причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващата нестабилност в световната икономика - ограничава растежа, увеличава инфлацията, като нарушава веригите за доставки, повишава енергийната и продоволствената несигурност и засилва рисковете за финансовата стабилност".

В документа се отбелязва, че има и "други гледни точки и различни оценки на ситуацията", като се посочва, че Г-20 "не е форумът за решаване на проблеми със сигурността".

С "войната в Украйна трябва да бъде прекратена" започна Г-20
Обновена

С "войната в Украйна трябва да бъде прекратена" започна Г-20

Украйна и кризата са основни теми в в разговорите

Кремъл публикува пълен и точен руски превод на декларацията на официалната си интернет страница - изненадващ ход, като се има предвид, че формулировката ѝ беше силно критична към Москва.

В изявлението се използва думата "война", а също се споменават "агресията на Руската федерация срещу Украйна" и исканията на повечето страни от Г-20 за "пълно и безусловно изтегляне" на руските сили от украинска територия.

На руските медии е забранено да използват термините "война" или "инвазия", за да назовават това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна.

Законите, приети след инвазията на 24 февруари, определят наказания до пет години затвор за дискредитиране на руските въоръжени сили и до 15 години за разпространение на умишлено невярна информация за тях.

Зеленски пред лидерите от Г-20: Сега е моментът войната на Русия да спре

Зеленски пред лидерите от Г-20: Сега е моментът войната на Русия да спре

Войната трябва да приключи "справедливо и въз основа на Устава на ООН

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че окончателният текст е постижение за Русия.

"Различията в подходите и в гледните точки бяха отбелязани и записани във финалната декларация. Разбира се, нашите експерти, външното министерство положиха много усилия, за да се роди такъв балансиран текст", изтъкна той пред репортери.

Русия твърди, че целта на военните ѝ действия в Украйна е да елиминира опасните националисти и да защити рускоезичното население. От своя страна Украйна и Западът обвиняват Москва, че се стреми към непровокирано империалистическо заграбване на земя.