Израел провежда местни избори под сянката на войната във вторник, като десетки хиляди гласоподаватели, които бяха евакуирани от райони близо до Газа и северната граница с Ливан, ще гласуват по-късно през годината, предава Ройтерс.

Докато 242 общини ще гласуват във вторник, решението за отлагане на гласуването в 11 района е конкретен пример за въздействието върху Израел на войната с Хамас.

Животът в големи градове като Тел Авив се върна почти към нормалното след атаката на Хамас на 7 октомври, но продължилата почти пет месеца война в Газа и почти ежедневната размяна на ракетен огън на север по границата с Ливан, оставиха много гранични райони почти пусти.

"Може би е умно решение да отложим изборите за по-късно, когато хората ще бъдат по-малко уплашени да се върнат у дома", каза 24-годишният Яара Маймон в Сдерот, южен град близо до границата с Газа, където местните избори са отложени за ноември. В района на Сдерот загинаха много хора по време на палестинското нахлуване на 7 октомври.

На север, където градовете и кибуците по границата с Ливан също са до голяма степен празни, израелската армия каза, че е ударила цели на Хизбула в Южен Ливан във вторник, след като около 35 ракети бяха изстреляни от Ливан към района на планината Мерон.

"Хизбула" удари с 60 ракети израелска военна база

"Хизбула" удари с 60 ракети израелска военна база

"Хизбула" и главният враг Израел си разменят огън почти ежедневно, но ударите са до голяма степен ограничени в граничната зона

Гласуването вече беше отложено след първоначално насрочената дата 31 октомври и след това допълнително отложено през януари поради боевете. Но след като войната навлиза в шестия си месец следващата седмица, правителството реши да проведе изборите, където е възможно.

"Във война, в извънредно положение виждаме общините и местните власти и съвети да се справят с множество предизвикателства и няма нищо по-важно от това (изборите), затова призовавам гражданите на Израел да излязат и да гласуват", каза президентът Исак Херцог.

Дясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху отбеляза спад в подкрепата си заради провалите, които позволиха на опустошителната атака, водена от Хамас, да изненада силите за сигурност. Но проучванията показват, че като цяло подкрепата за самата война остава солидна сред израелците, страхуващи се, че ислямисткото движение ще повтори атаката, ако не бъде унищожено.

Атаката уби около 1200 израелци и чужденци, а въоръжените мъже отвлякоха други 250 заложници, според израелските данни. Израел отговори с безмилостно бомбардиране и наземно нахлуване в Газа, което досега е разселило по-голямата част от населението и отнело живота на почти 30 000 палестинци, според палестинските здравни власти.

В Израел около 200 000 души бяха евакуирани от граничните райони. Но след месеци живот в хотели и други места за временно настаняване, има нарастваща умора и натиск живота да се върне към нормалното.

В Газа израелските сили подготвят нападение над Рафах, където повече от един милион палестинци, разселени от домовете си, потърсиха подслон.

Във вторник надеждите за пауза в боевете се повишиха, когато президентът на САЩ Джо Байдън посочи, че споразумение може да бъде постигнато следващата седмица, преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан.

Но на север обменът на огън постоянно се засилва и министърът на отбраната Йоав Галант каза в неделя, че силите ще засилят операциите там, ако в Газа бъде договорено временно прекратяване на огъня.

ООН обвини Израел в блокиране на хуманитарен конвой и събличане на медици в Газа

ООН обвини Израел в блокиране на хуманитарен конвой и събличане на медици в Газа

Инцидентът е станал при евакуацията на 24 пациенти от болницата в Хан Юнис