Върховният съд на САЩ отхвърли опита на Републиканската партия, който беше подкрепен от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, за обезсилване на здравния закон "Обамакеър", като постанови, че Тексас и други оспорващи щати нямат юридическо право да заведат делото си, предаде "Ройтерс".

Решението, взето със 7 съдийски гласа "за" и два гласа "против", не реши по-широки правни въпроси, повдигнати по делото за това дали ключова разпоредба в закона, който официално се нарича Закон за достъпни грижи, е противоконституционна и, ако е така, дали останалата част от закона трябва да бъде отменена.

Върховният съд решава съдбата на "Обамакеър"

Върховният съд решава съдбата на "Обамакеър"

Повече от десетилетие републиканците се опитват да го унищожат

Разпоредбата, наречена "индивидуален мандат", първоначално изискваше американците да получат здравна застраховка или да платят финансова санкция.

Това е третият път, в който съдът запази "Обамакеър" от приемането му през 2010 г.

"Законът за достъпни грижи остава закон на страната и ще продължи да осигурява здравни грижи на милиони американци", отбеляза Сабрина Сингх, говорител на вицепрезидента Камала Харис, като настоя: "Днес е добър ден."

Байдън отваря "Обамакеър" за облекчение на нуждаещите се в пандемията

Байдън отваря "Обамакеър" за облекчение на нуждаещите се в пандемията

28 млн. са незастрахованите американци преди пандемията, като вероятно вече са до 38 млн. души

Водещият съдия по делото пише, че никой от оспорващите, включително Тексас и 17 други щата и индивидуални ищци, не можел да проследи правно увреждане на индивидуалния мандат.

През февруари администрацията на президента Джо Байдън призова Върховния съд да подкрепи "Обамакеър", ревизирайки позицията, заета от правителството при управлението на Тръмп, който напусна Белия дом през януари.

След като Тексас и други щати заведоха дело, коалиция от 20 щата, включително управляваните от Демократическата партия Калифорния и Ню Йорк и контролираната от демократите Камара на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) се намесиха в казуса, за да се опитат да запазят "Обамакеър", след като Тръмп отказа да защити закона.

Тръмп поиска от Върховния съд да отмени "Обамакеър"

Тръмп поиска от Върховния съд да отмени "Обамакеър"

Това е третият съдебен иск срещу закона

"За повече от десетилетие Законът за достъпни грижи е законът на страната, осигуряващ здравно покритие и множество защити на десетки милиони американци в цялата страна, а днешното решение затвърждава тези защити за бъдещите поколения", подчерта главният прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс.

Двамата несъгласни съдии бяха консерваторите Самюел Алито и Нийл Горсъч. Съдия Ейми Кони Барет, назначена от Тръмп, чието изслушване за потвърждение миналата есен включваше много въпроси от демократите относно това дали тя ще гласува за отмяна на закона, гласува в подкрепа на закона.

Републиканците яростно се противопоставиха на "Обамакеър", когато беше предложен, не успяха да го отменят, когато контролираха двете камари на Конгреса и не успяха да накарат съдилищата да обезсилят закона, който беше знаковото постижение във вътрешната политика на бившия президент от Демократическата партия Барак Обама. Администрацията на Тръмп предприе стъпки да спъне закона.

Върховният съд има консервативно мнозинство от шестима съдии срещу трима либерали, което мнозинство беше подкрепено от потвърждението през октомври в доминирания от републиканците Сенат на третото назначение на Тръмп, Ейми Кони Барет, но републиканските оспорващи все пак се разочароваха. Върховният съд през 2012 г. и 2015 г. също парира предишните републикански оспорвания на "Обамакеър".

Американците подкрепят „Обамакеър” въпреки опитите на Тръмп за отмяна

Американците подкрепят „Обамакеър” въпреки опитите на Тръмп за отмяна

Мейн е първият щат в САЩ, който решава въпроса за здравеопазването на референдум