Американците показват подкрепа за"Обамакеър", макар че президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да отмени и замени здравната реформа на бившия държавен глава Барак Обама, пише "Гардиън".

На фона на опитите на републиканците да отменят Закона за достъпно здравеопазване, познат като "Обамакеър", тази седмица рекорден брой хора се записват към подкрепяните от правителството здравноосигурителни планове.

В същото време контролираният от републиканците щат Мейн разшири държавна схема за здравна грижа за американците с ниски доходи.

"Ню Йорк таймс" пише, че Мейн е първият щат в САЩ, който решава въпроса за здравеопазването на референдум. Във вторник близо 60% от имащите право на глас в щата подкрепиха увеличаване на достъпа до програмата за осигуряване Медикейд (Medicaid) към Закона за достъпно здравеопазване.

По-рано администрацията на Тръмп реши да отреже федералното финансиране за Закона за достъпно здравеопазване.

Два пъти повече хора са предпочели "Обамакеър" за индивидуални здравноосигурителни планове на първия ден от годишното записване в сравнение със същия период през миналата година.

Вчера, първият ден за записване за индивидуални здравноосигурителни планове, повече от 200 000 души са избрали "Обамакеър" за 2018 г. Това е двойно повече от първия ден за записване през 2017 г. и предишните години, според "Хил".

В същото време социологическо проучване от тази седмица показва, че само 26 на сто от американците вярват, че Тръмп ефективно разрешава въпроса със здравните осигуровки в сравнение с 44% през януари, които твърдяха подобно нещо.

Американският лидер все още е подкрепян от републиканските гласоподаватели за здравната реформа, но тази поддръжка е спаднала от 87% през януари до 59% на сто тази седмица, показва проучването на "Вашингтон поуст" и ABC.

Като цяло управлението на Тръмп е одобрявано от 37% - най-ниското ниво на одобрение на президент през първия му мандат за последните 70 г.

Въпреки тези сигнали от американското общество и многократните неуспешни опити на републиканците да отменят "Обамакеър", администрацията е решена да изпълни плана си.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и председателят на долната камара Пол Райън се опитват да прокарат спорна данъчна реформа като алтернативен път за прекратяване задължителното индивидуално здравно осигуряване. Това е основен принцип в Закона за достъпно здравеопазване, който изисква от американците да имат здравни осигуровки или плащат глоба.