Върховният съд даде победа на Силиконовата долина в четвъртък, тъй като защити онлайн платформите от две съдебни дела, за които правни експерти предупредиха, че може да преобърнат интернета, съобщава Си Ен Ен.

Решенията запазват правото на компаниите за социални медии да избягват съдебни дела, произтичащи от свързано с тероризма съдържание - и са поражение за критиците на технологичната индустрия, които казват, че платформите са безотговорни.

По този начин съдът застана на страната на технологичната индустрия и групите за цифрови права, които твърдяха, че налагането на технологични платформи на по-голяма отговорност може да наруши основните функции на много уебсайтове.

В делото "Туитър" срещу Таамнех, Върховният съд постанови, че "Туитър" няма да бъде изправен пред обвинения, че е подпомагал и подбуждал тероризма, когато е хоствал туитове, създадени от терористичната групировка "Ислямска държава".

Съдът също така отхвърли иска на Гонзалес срещу "Гугъл", друго следено отблизо дело за модериране на съдържанието на социалните медии. Решението от четвъртък оставя в сила решение на по-нисък съд, което защитава платформите на социалните медии от широк спектър от съдебни дела за модериране на съдържание.

Решението за "Туитър" беше единодушно и написано от съдия Кларънс Томас, който каза, че социалните медийни платформи са малко по-различни от другите цифрови технологии.

"Може да се окаже, че зловредни актьори като "Ислямска държава" са в състояние да използват платформи като обвиняемите за незаконни и понякога ужасни цели", пише Томас. "Но същото може да се каже за мобилните телефони, електронната поща или интернет като цяло."

Съдът постановява, че хостването на общо терористично съдържание не създава косвена правна отговорност за конкретни терористични атаки, което на практика вдига летвата за бъдещи подобни твърдения.

"Ние заключаваме", пише Томас, "че твърденията на ищците са недостатъчни, за да се установи, че тези ответници са подпомагали и подстрекавали "Ислямска държава при извършването на съответната атака."

Съдията подчерта, че ищците "не са успели да докажат, че ответниците умишлено са предоставили някаква съществена помощ" за въпросната атака, нито "широко и системно" са подпомагали "Ислямска държава" по начин, който би ги направил отговорни за "всяка нейна атака".

Мъск се застъпи за пост на Медведев в Twitter за изчезването на Украйна

Мъск се застъпи за пост на Медведев в Twitter за изчезването на Украйна

Американският милиардер отказа да изтрие публикацията