След три дни интензивни преговори в Лос Анджелис, Република Корея и САЩ не успяха да разрешат различията по въпроса за споделяне на разходите за разполагане на американски войски на Корейския полуостров. Това съобщи в петък южнокорейското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Според Министерството на външните работи, ръководителите на делегациите Йонг Юн Бо и Джеймс Дехарт се съгласиха да продължат консултациите, за да сведат до минимум негативните последици от липсата на споразумение. Страните посочиха необходимостта от бързо постигане на взаимно приемливи споразумения.

Южнокорейски служители в американски военни бази може да бъдат изпратени в неплатен отпуск през април. Американската страна многократно е предупреждавала, че при липса на споразумение е невъзможно да се реши въпросът с ведомостите.

САЩ вече не иска $5 милиарда от Южна Корея за съвместни военни разходи

САЩ вече не иска $5 милиарда от Южна Корея за съвместни военни разходи

Разбрали, че "прекомерно" и сега е 10-20%, но увеличават покупките на оръжия от САЩ

Южнокорейските представители се надяваха да обсъдят този въпрос отделно от основното споразумение. Държавният департамент обаче запази предишната си позиция относно необходимостта от цялостно обсъждане на всички въпроси, свързани със съвместната отбрана. Не е определена дата за следващия кръг от преговори.

Според южнокорейските медии Вашингтон иска от Сеул 4 милиарда долара за покриване на разходите за поддържане на войските си на Корейския полуостров през тази година. Въпреки че е с около 1 милиард долара по-малко, отколкото американската страна поиска преди, Южна Корея счита тази сума за твърде висока.

Предишното споразумение изтече на 31 декември 2019 г. От 2018 г. Вашингтон иска Сеул да увеличи приноса си за американския контингент в Република Корея. Разходите на Южна Корея за съвместна отбрана през 2019 г. са увеличени с 8,2%, до 915 милиона долара. През ноември 2019 г. бе съобщено, че Вашингтон поиска Сеул да увеличи вноските си почти пет пъти - до 4,7 милиарда долара.

Американските войски са в Южна Корея след войната в Корея през 1950-1953 г., а условията за престоя им се уреждат от споразумение, подписано от двете страни на 26 януари 1950 г.

Столтенберг иска въпреки вируса, членовете на НАТО да си плащат разходите за отбрана

Столтенберг иска въпреки вируса, членовете на НАТО да си плащат разходите за отбрана

Ще има тежки последици за бюджетите на страните, но е договорено и света остава непредсказуем