САЩ преразгледаха позицията си в преговорите за споделяне на военните разходи с Южна Корея, като се отказват от искането за петкратно увеличение на вноските, съобщава "Чосун Илбо", цитиран от ТАСС, позовавайки се на дипломатически източник.

"Страните започнаха да доближават позициите си и сега обсъждат леко увеличение на размера на южнокорейските плащания" за поддържане на американския военен контингент в страната. Дипломатът отбелязва, че окончателното споразумение между двете страни може да бъде сключено през февруари 2020 г.

Според него американската страна разбира, че изискването за увеличаване на плащанията до почти 5 милиарда долара е "прекомерно" и сега става въпрос за повишение само с 10-20%, както и за увеличени на покупките на американско оръжие от Южна Корея.

С идването на Тръмп на власт в САЩ, Вашингтон започна да настоява за увеличаване на приноса на Сеул за поддържане на американския контингент в Република Корея.

Така разходите на Южна Корея за съвместна отбрана през 2019 г. бяха увеличени с 8,2%, до 915 милиона долара. През ноември Вашингтон поиска Сеул да увеличи вноските си почти пет пъти до $ 4,7 млрд. Страните проведоха няколко кръга преговори, но всички приключиха без споразумение.

Войските на САЩ са в Южна Корея след войната в Корея (1950-1953 г.). Условията на престоя им се уреждат от споразумение за помощ при взаимна отбрана, подписано на 26 януари 1950 г. от двете страни. В момента 28,5 хиляди американски военни са дислоцирани в южната част на Корейския полуостров.

САЩ не се разбра с Южна Корея за до $5 млрд. военни разходи и прекрати преговорите

САЩ не се разбра с Южна Корея за до $5 млрд. военни разходи и прекрати преговорите

САЩ им дава време за преосмисляне, когато са готови за партньорство