Бившият папа Бенедикт XVI е " в съзнание и бодър", но все още е в тежко, но стабилно състояние, съобщиха от Ватикана.

В сряда папа Франциск предупреди, че 95-годишният му предшественик е много болен, и призова всички да се молят за него, припомня Би Би Си.

В четвъртък Ватиканът заяви, че бившият папа "е успял да си почине добре през изминалата нощ".

През 2013 г. Бенедикт XVI стана първият лидер на Католическата църква, който се оттегли от поста си от 600 години насам, позовавайки се на напредналата си възраст.

Бившият папа Бенедикт е "много болен"

Бившият папа Бенедикт е "много болен"

Папа Франциск призова за молитви за своя предшественик

Когато беше избран за папа през 2005 г. на 78-годишна възраст, той си беше спечелил репутацията на консерватор в църковната доктрина.

Роден като Йозеф Ратцингер, той е първият германски папа от 1000 години насам, но здравето му вече е влошено и в рамките на осем години той решава, че вече не е в състояние да изпълнява длъжността си както трябва.

След като папа Франциск предупреди света за влошеното здраве на своя предшественик, Ватикана излезе с първоначално изявление, в което потвърди, че е налице "влошаване" поради напредването на възрастта. В следващо изявление от четвъртък се казва, че "въпреки че състоянието му остава сериозно, в момента ситуацията е стабилна".

Папата посети Бенедикт в сряда в манастира "Църква Божия", който се намира в рамките на стените на Ватикана и където той живее, откакто се оттегли. В момента бившият папа е под постоянното наблюдение на лекарите.

За състоянието му се знае малко, а италианската информационна агенция Ansa цитира свои източници, според които през последните 24 часа нищо не се е променило.

Разследване: Папа Бенедикт XVI е знаел за сексуални посегателства над деца в църквата

Разследване: Папа Бенедикт XVI е знаел за сексуални посегателства над деца в църквата

Виновниците не са били наказани

Бенедикт живее в "Църква Божия", превърнат в манастир, откакто Франциск беше избран за папа през март 2013 г.

Въпреки че страдаше от влошено здраве, решението му да подаде оставка беше изненадващо, тъй като никой папа не го е правил от Григорий XII през 1415 г. насам.

Неговото папство беше белязано от скандал, свързан със сексуално насилие над деца от страна на свещеници. През 2009 г. два доклада подробно описват мащабите на педофилията и прикриването ѝ в Ирландската църква, а по-късно става ясно, че през 2011 г. и 2012 г. Бенедикт е освободил от длъжност почти 400 свещеници.

По-рано тази година бившият папа призна, че са били допуснати грешки при разглеждането на случаи на сексуални посегателства, докато е бил архиепископ на Мюнхен от 1977 до 1982 г.

Германско разследване, поръчано от Църквата, установи, че той е бездействал в четири случая. Бенедикт отрече да е извършил нарушение, но поиска прошка за всяка "тежка вина".