Регулаторът на медиите във Великобритания Ofcom е започнал още три разследвания срещу руския държавен англоезичен новинарски телевизионен канал RT (Russia Today), за да види дали не е нарушил правилата за безпристрастност в информациите си, съобщава "Ройтерс".

Ofcom предупреди преди, че продуцентът на RT "ТВ новости" може да загуби правото си да излъчва във Великобритания, след като посочи, че е открил редица случаи на липса на безпристрастност след нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март.

Русия обвини Великобритания в безпрецедентна "антируска мания"

Русия обвини Великобритания в безпрецедентна "антируска мания"

Русия се зарича да отвърне на удара

Отравянето, за което Великобритания обвини Русия, обтегна отношенията между двете страни и доведе до най-голямото експулсиране на руски дипломати от страна на Запада от времето на Студената война насам. Русия отрича да е замесена.

Ofcom уточни, че в момента разследва 11 програми на RT за нарушаване на правилата за безпристрастност, като последните три случая се отнасят до обхвата на външната политика на САЩ, политиката на правителството на Украйна и фракинга във Великобритания.

Разследванията ще проучат дали репортажите са били достатъчно балансирани. Ofcom, който е независима институция от правителството, преди заяви, че има висок праг, за да се реши, че телевизията няма право да притежава лиценз.

"Имаме предвид новите разследвания на Ofcom и ще работим с регулатора", посочи говорителят на RT.