Във Великобритания 6% от джамиите се контролират от уахабитите, които бълват радикални ислямисти. Това обяви анализаторът Боян Чуков пред БиТиВи.

През последните години са затворени 500 църкви и са построени 400 джамии на територията на Великобритания, отбеляза той.

Водещи юристи казват, че правото трябва да се промени и трябва да бъдат вкарани елементи от шериата. Цялата обстановка в страната генерира и подготвя подобни хора, смята Чуков.

"Един овчар от Пакистан, който е дошъл в Лондон и отишъл в една от тези джамии, контролирани от уахабитите, след 2-3 г. е готов воин на Аллаха да се жертва. Те се индоктринират", отбеляза анализаторът.

Нападателите от Лондон били радикални ислямски терористи

Нападателите от Лондон били радикални ислямски терористи

Това обяви британският вътрешен министър

От своя страна бившият секретар на МВР Николай Радулов изтъкна, че идеята е, че тези хора искат да живеят по-добре, но да се спазват техните правила.

"Не се знае колко са незаконните медресета в лондонските квартали, които по същия начин индоктринират посещаващите ги", заяви той.

Според него става дума за криворазбран либерализъм.

"Още по време на Студената война големите глобални фактори използваха радикалните ислямисти за решаване на своите геостратегически задачи. По този начин беше създадена "Ал Кайда" и много други терористични организации. След падането на Берлинската стена всичко това се разчупи, тези парчета бяха сглобени отново и се ползват с абсолютно същата цел", каза още Боян Чуков.

Само двама от световните лидери - Доналд Тръмп и Владимир Путин, искат да изтрият глобалния тероризъм от лицето на земята, всички останали дават уклончиви отговори, твърди той.

Радулов прогнозира, че вълната от терористични атаки ще продължи дълго. "Съществуват механизми това да се спре, но тези механизми по различни причини бяха унищожени след падането на Желязната завеса. Единственият начин да знаем какво замислят тези хора е ако имаме информационни източници близо до тях, обучени да разпознават признаците", посочи той.