Тази нощ в повечето региони на Украйна бе обявена въздушна тревога - по данни на канал "Украйна-24" към 3:33 ч. московско време това е станало в 19 региона на страната. По-специално, въздушни тревоги са обявени в западните региони, както и в Киев и Киевска област, Черниговска област, Полтавска област, Запорожка област и други региони.

На 15 май сутринта жителите на Лвовска област също са събудени от въздушна тревога и серия експлозии. Граждани съобщават в социалните мрежи за следи в небето като от операция на противовъздушната отбрана. Общинският съветник от Лвов Игор Зинкевич призова жителите на региона да не съобщават местата, където са чули експлозиите, и да не разпространяват снимки или видеоклипове.

В централните райони на Украйна към 6 часа сутринта е прекратена въздушната тревога. Тя остава в сила в осем западни региона, както и в Донецка и Луганска област.

Към 6 часа сутринта на 81-ия ден на войната Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) предупреждават, че все още съществува заплаха от ракетни и бомбени нападения. В пограничните райони украинската страна не се изключват провокации от страна на беларуските войски.

Предупреждава се и за опасност по направлението Славянск, където руската армия се опитва да пробие отбраната. Продължават сблъсъците и в Донецка и Луганска област.

В посока Северск руските войски продължават да охраняват усилено участък от украинско-руската граница в Брянска и Курска област. Те също така извършват обстрел и въздушни удари по териториите на Черниговска и Сумска област.

В района на Харков продължава изтеглянето на руските войски и не са водени активни бойни действия.

Паралелно с информацията за оттеглянето на руските войски от Харков, на страницата на руското посолство в България във Фейсбук бе поместено видео с раздаване на хуманитарна помощ именно на цивилните жители в областта. Посолството пише, че са доставени над 50 тона хуманитарна помощ, а военни лекари са оказали медицински помощ на цивилните. Раздадени са и необходимите лекарства. Също така в населените места руските военни са доставили и дизелово гориво, разпределено сред социалните обекти, докладва още руското посолство в България.

Руснаците напускат околностите на Харков

Руснаците напускат околностите на Харков

Градът не е бил обстрелван от пет дни

Продължават въздушните удари и артилерийският обстрел по завода "Азовстал" в Мариупол.

Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон, коментира разпространените снимки и видеа с унищожена руска мотострелкова бригада, която се опитва да премина през понтонен мост над река Сиверски Донецк от 11 май.

Военният анализ цитира изказвания в социалните мрежи, включително известни руски блогъри, които коментират некомпетентността на руските военни. Опитът за пресичане на реката показва шокираща липса на тактически усет, тъй като на сателитни снимки се вижда, че унищожените руски превозни средства са плътно струпани в двата края на разрушения мост, което очевидно позволява на украинските артилеристи да убият стотици и да унищожат десетки превозни средства с концентрирани удари. Според публикациите ръководството на руските въоръжени сили не е успяло да се поучи от опита си във войната.

Институтът също така цитира същите руски блогъри, които са угрижени, че заради постоянното прокарване на пропагандната линия на Русия ги затруднява да разберат какво всъщност се случва.

Изключително трудни преговори тегнат над "Азовстал"

Изключително трудни преговори тегнат над "Азовстал"

Украйна преговаря за евакуацията на 60 души тежко ранени и медици